Ministerstvo dopravy chce více peněz

Praha - Ministerstvo dopravy bude chtít podle mluvčího Martina Kupky prosadit do vládního programového prohlášení tři zásadní body. Jde především o zajištění peněz na dopravní stavby pro letošní a příští rok, systémové vyřešení financování regionální železnice a dokončení zákona o veřejné dopravě. K ideálnímu stavu letos chybí fondu dopravy 15 až 20 miliard korun a některým stavbám hrozí zakonzervování. Nový ministr Gustáv Slamečka chce podpořit především dokončení dálnice D47 na severní Moravě a také pražského okruhu.

Investice do dopravní infrastruktury jsou mezi navrženými protikrizovými opatřeními a mají podporu premiéra Jana Fischera.

Financování krajských vlaků a zákon o veřejné dopravě spolu souvisejí. Podle údajů Českých drah prodělává železnice v krajích přes tři miliardy korun ročně. Podle návrhu předchozího ministra Petra Bendla, který zřejmě podpoří i Slamečka, by stát měl krajům od příštího roku přispívat zhruba 20 haléřů na každou korunu, kterou kraje za „lokálky“ zaplatí.

Na zákon o veřejné dopravě čeká samospráva a dopravci již několik let. Novinka má mimo jiné zavést povinnost pro stát a kraje vypisovat tendry na dopravu hrazenou z veřejných peněz.