Desítky lidí blokovaly silnici v Kuřimi, chtějí jižní obchvat

Kuřim (Brněnsko) – Provoz na silnici z Brna do Tišnova se dnes asi na čtvrt hodiny zastavil. V Kuřimi zablokovali silnici občané žádající stavbu obchvatu města, konkrétně jeho jižní varianty. Několik desítek lidí, kterým vadí tranzitní doprava ve městě, se sešlo u kuřimské sokolovny. Část řidičů, kteří kvůli blokádě uvízli v koloně, na demonstranty pískala a nadávala jim, podle policejního mluvčího Bohumila Maláška ale nenastaly vážnější potíže. Občanské sdružení pro realizaci obchvatu uvádí, že denně projede po silnici II/385 a ulicemi Kuřimi až 18 tisíc aut. To přináší horší životní prostředí ve městě i nižší bezpečnost chodců, zejména dětí.

Lidé se na dnešní akci vybavili transparenty. „Řekněte i vy ano obchvatu, chtějte Kuřim bez smogu, bez hluku a strachu o děti“, zněl nápis na jednom z nich. „Chceme skutečný obchvat, ne průtah(y)“ bylo dvojsmyslně napsáno na jiném.

„S akcí jsme spokojeni. Doufáme, že účel to splnilo a celý problém bude medializován,“ řekl Miloslav Kolařík za pořadatele dnešní akce. Teď je podle něj řada na Ředitelství silnic a dálnic. To by mělo postavit obchvat a zároveň upustit od jeho severní varianty, která je podle protestujících špatná.

Celý problém dále zhoršuje připravovaná výstavba rychlostní silnice R43, která má spojit Brno s Pardubickým krajem. Varianta navržená a prosazovaná Ředitelstvím silnic a dálnic Brno a některými krajskými politiky podle sdružení přinese naopak vyšší počet aut v ulicích Kuřimi. Sdružení i radnice podporují jižní obchvat kolem města s tunelem Kuřimskou horou.