Zrušením poplatků přijdeme o 22 miliard, varuje ministryně zdravotnictví

Praha - Ministryně zdravotnictví z úřednické vlády Jana Fischera Dana Jurásková varovala před dopady zrušení regulačních poplatků na české zdravotnictví. Tomu by podle ní mohlo v roce 2010 chybět až 22 miliard korun. Poslanecká sněmovna přitom v pátek poslala do Senátu rovnou dvě změny systému hrazení poplatků. Návrh ČSSD počítá s jejich výrazným omezením, návrh KSČM s úplným zrušením.

Ministryně Jurásková s rozhodnutím Poslanecké sněmovny nesouhlasí. „Mým zájmem je, abychom udrželi dostupnost a kvalitu péče v té úrovni, jaká je nyní. A ona sama je už teď ohrožena tím, jaké budeme mít ekonomické problémy,“ varovala Jurásková. Upozornila, že úplným zrušením poplatků české zdravotnictví přijde o 5 miliard korun, stejně tak ubude dalších 5 miliard (někdejší úspora za nevyčerpanou péči) a o 12 miliard korun méně se vybere také na pojistném.

Komunisté prosadili úplné zrušení poplatků. Návrh ČSSD počítá se zrušením poplatků pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi. Podle středočeského hejtmana a hlavního odpůrce poplatků Davida Ratha spadá do této skupiny 70 procent pacientů.

Jurásková o zrušení poplatků v PS:

„Já už nejsem schopná garantovat úroveň, kvalitu, dostupnost péče v té výši, v jaké je poskytována našim občanům v tuto chvíli. Nepochybně dojde k projevům, které lidé znají z minulosti, to znamená například prodlužování doby čekání na závažné operace a hlavně omezení přístupu k supernákladné péči.“

Jurásková se obává, že po úplném zrušení poplatků by se situace ve zdravotnictví vrátila do starých kolejí: přibyly by fronty u doktora, prodloužila by se doba čekání na závažné operace a ubylo by peněz pro vážně nemocné. „Předpokládám, že chování obyvatel se vrátí zpět a pokud nebude žádným způsobem regulováno, tak bude opět zdravotní péče nadužívána,“ upozornila Jurásková.

Podle Senátu není schválení dvou návrhů legislativně čisté

O obou návrzích, které prošly sněmovnou, by měl nyní jednat hlasovat Senát. Opoziční poslanci, kteří změnu iniciovali, ale počítají spíše s tím, že Senát jejich návrh odmítne a vrátí jej do Poslanecké sněmovny. V tu chvíli bude muset jednat dolní komora českého parlamentu znovu a Senát přehlasovat. Podle představitelů ČSSD a KSČM na to mají hlasů dostatek.

Zákonodárci se ale nyní přou o to, který z návrhů by platil v případě, že by oba schválil Senát a podepsal prezident. Podle občanskodemokratického poslance Marka Bendy oba, poslanec KSČM Pavel Kováčik ale tvrdí, že nikoliv. „To dá zdravý rozum, platí ten silnější, který upravuje věc hlouběji. To znamená, který ruší poplatky úplně,“ řekl Kováčik. Senátoři již krátce po poslaneckém hlasování upozorňovali na to, že přijetí dvou rozdílných upravení téhož problému není legislativně čisté.

Dana Jurásková
Zdroj: ČT24