ČSSD navrhla ustavení minimálního povinného výživného na děti

Praha - Sociální demokracie navrhla ustavit minimální povinné výživné pro děti rozvedených rodičů. Rodič, který nemá dítě v péči, by měl platit měsíčně alespoň 1400 korun na dítě do šesti let věku a 1680 korun na starší dítě. Ještě vyšší minimální výživné by pak platili bohatší rodiče, a to až 13 200 korun na dítě měsíčně. Vyplývá to z návrhu novely zákona o výživném, který tento týden předložila sněmovně poslankyně ČSSD Anna Čurdová spolu se stranickými kolegy.

ČSSD ustoupila od svého návrhu, aby výživné za dlužné rodiče platil stát. Na něm by pak ležela povinnost vymáhat dluh po nezodpovědném rodiči. V roce 2006 takový zákon z dílny ČSSD a KSČM vetoval prezident Václav Klaus a nevhodnost nyní připouští i ČSSD.

Nyní sociální demokracie přichází do sněmovny s návrhem takzvaného náhradního výživného ve výši půlky minimálního výživného. Dostávaly by ho ty rodiny, jimž jeden z rodičů dluží výživné a které mají nárok na přídavek na dítě. Náhradní výživné by vyřizovaly úřady práce.

Sociálnědemokratický návrh počítá také se zavedením tabulek pro určování výživného, které by sloužily jako vodítko soudům. Podobné tabulky prý používají soudci v sousedním Německu.