Soud uznal britský rozsudek doživotí za brutální vraždu

Praha - Krajský soud v Praze uznal rozsudek doživotního trestu vězení, který českému občanovi Jiřímu Motlovi uložil soud ve Velké Británii. Jiří Motl a jeho tehdejší kolega Vladimír Brandejs byli v únoru 2008 v Británii odsouzeni k doživotnímu vězení za vraždu. V roce 2006 měli paličkou a pánví ubít svého zaměstnavatele, majitele stavební firmy, v jeho domě v Boltonu. Motl si podle krajského soudu může odpykat trest v Česku, ale ve stejné délce jako dostal v Británii. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Motlův obhájce Jiří Výborčík požadoval pro svého mandanta zmírnění trestu na 10 až 15 let s odůvodněním, že v britském rozsudku zazněl pouze úmysl loupeže, ale vraždu prý pachatelé neplánovali. Protože však předsedkyně soudního senátu na tuto argumentaci nepřistoupila, Motlův obhájce zřejmě podá odvolání k Vrchnímu soudu: „Osobně jsem čekal, že trest bude v rozmezí 10 až 15 let, protože to by se tady dávalo běžně za takovou vraždu.“

Trest odpykaný doma může být podle Miroslava Krutiny z Českého Helsinského výboru i účinnější než za hranicemi. Domácí prostředí má podle něj význam hlavně v závěrečné fázi trestu. „Postupné navazování kontaktů s rodinou, hledání si uplatnění ve společnosti, což je velmi důležité k tomu, aby nedošlo po propuštění pachatele k nějaké recidivě,“ dodal Krutina.

Motl může být propuštěn nejdříve po 28 letech

Zabitému muži pachatelé ukradli v přepočtu necelých 20 tisíc korun a pozlacený mobilní telefon. Pak z Británie uprchli zpět do České republiky. Česká policie je ale na britskou žádost vydala do Británie. Podle britského rozsudku může být Motl propuštěn nejdříve po 28 letech vězení, Brandejs, který se na rozdíl od Motla k vraždě přiznal, pak nejdříve po 17 a půl letech. Britský soudce zdůraznil brutalitu a chladnokrevnost činu obou mužů a konstatoval, že k těmto okolnostem by měly přihlédnout i české úřady.

Česko ročně přijme několik desítek svých občanů odsouzených za hranicemi. Pro výkon trestu na našem území je ale důležitá mezinárodní smlouva nebo bilaterální smlouva mezi oběma státy. Mnohem častěji ale Česká republika vydává cizince za stejným účelem do jejich domovských států. Na vydání do ČR čekali například i pašeráci Emil Novotný a Radek Hanykovics odsouzení v Thajsku v polovině 90. let na 50 let vězení. Do Česka je Thajsko vydalo v roce 2004.