V Praze probíhá konference o letecké dopravě

Praha - V Praze probíhá největší evropská konference Routes Regional Europe 2009 k rozvoji letecké dopravy. Na konferenci je 70 leteckých společností a o jejich zájem bojuje 200 evropských letišť. Představí se tam i noví dopravci a nové služby pro cestující. Na konferenci chtějí jednat zejména o nových linkách po odeznění krize. Podle generálního ředitele ruzyňského letiště Miroslava Dvořáka je nyní nejvýhodnější období na létání. Aerolinky i letiště se snaží přilákat cestující pobídkovými programy. Je potřeba vytvořit nové příležitosti.

„Musíme se připravovat na následující růst, který bezpochyby nastoupí,“
uvedl Dvořák.

Letiště se nyní soustřeďují na systémy, které umožňují zvýšit efektivitu a snížit náklady na provozování linek. Snaží se ušetřit peníze aerolinkám v čase, kdy jsou letadla na letišti, například zkrátit procesy odbavení cestujících.

Konference se koná každý rok, její letošní umístění do Prahy je pro pražské letiště prestižní záležitostí. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí má Praha jedinečnou příležitost „ukázat se před lidmi, kteří rozhodují o nových linkách“. Konference se účastní 650 delegátů a u jednacích stolů se střídají zhruba po 20 minutách.

Podle Johna Granta z pořádající společnosti by se v Praze mohlo dohodnout 20 až 30 nových linek. Důležité prý je také zachování nynějších spojů.

Krize přinesla větší konkurenci a potřeba letišť se prezentovat je údajně větší než kdykoliv předtím. „To, že máte nějaký let, neznamená, že ho máte napořád,“ uvedl Grant.

Routes Regional Europe patří do série čtyř konferencí. Sesterské akce se konají v Asii, Americe a Africe. Zastřešující celosvětová konference se uskuteční v září v Pekingu.