Před čínským velvyslanectvím probíhá protest kvůli lidským právům

Praha - Skupina asi 15 lidí dnes před čínským velvyslanectvím poklidně protestuje proti porušování lidských práv v této zemi, zejména proti pronásledování, věznění a mučení lidí praktikujících meditační cvičení Fa-lun-kung. Před velvyslanectvím rozvinuli plakáty popisující údajné praktiky mučení vězňů. Protest u příležitosti dnešního summitu EU-Čína konaného v Praze má trvat asi do 18:00.

„Chtěli bychom vyzvat naše politiky, aby se nebáli kritizovat čínský režim za to, jak brutálně pronásleduje praktikující Fa-lun-kungu, křesťany, Tibeťany, disidenty a další,“ řekla novinářům předsedkyně české asociace Fa-lun-kungu Veronika Sunová. Fa-lun-kung je metoda zušlechťování mysli, těla a ducha. Její žáci se snaží vést harmonický, nesobecký a ohleduplný život.

Protestující rovněž předali ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi petici s více než 50.000 podpisy žádající zastavení perzekuce meditační praxe Fa-lun-kung v Číně. „Mně nezbude nic jiného než předat petici panu premiérovi (Janu Fischerovi). On se sám rozhodne, jak to do jednání (s čínskými představiteli) zahrne. Mám takové signály, že určitě k nějakým zmínkám dojde,“ řekl novinářům Kocáb.

Summit, mezi jehož témata patří světová hospodářská krize, ekonomické vztahy a ekologie, vedou za EU český prezident Václav Klaus a šéf Evropské komise José Barroso, Čínu zastupuje premiér Wen Ťia-pao.