Premiér Fischer má být i předsedou Rady pro výzkum a vývoj

Praha - Předseda úřednické vlády Jan Fischer se má stát rovněž předsedou vládní Rady pro výzkum a vývoj. Návrh na jeho jmenování kabinet projedná v pondělí 25. května. V minulosti radě předsedali vicepremiéři; až Fischerův předchůdce Mirek Topolánek (ODS) předsedal radě sám. To, že toto přání projevil i Fischer, je prý signálem, že i nový premiér výzkumu a vývoji přikládá velký význam. Rada totiž mimo jiné vypracovala reformy výzkumu a vývoje a navrhuje rozdělování dotací na vědu a výzkum. Letos to bylo téměř 25 miliard korun.

Místopředsedkyní rady zůstává Miroslava Kopicová, která ve Fischerově úřednickém kabinetu zastává funkci ministryně školství. Rada dnes vyzvala kabinet, aby neomezoval výdaje na vědu, jak navrhuje v rámci restriktivních opatření ministerstvo financí. Obává se nežádoucího útlumu výzkumu, vývoje a inovací, které jsou podle ní všeobecně považovány za strategickou protikrizovou aktivitu posilující zaměstnanost, konkurenceschopnost a stabilní ekonomický růst.   

K příjemnějším Fischerovým povinnostem v radě bude patřit udělování půlmilionové ceny předsedy rady některému z předních českých vědců. Je to ocenění za propagaci či popularizaci výzkumu a vývoje a uděluje se za celoživotní dílo. Cenu zavedl Topolánek. Loni se dávala poprvé. Získal ji ředitel Psychiatrického centra Praha a Centra neuropsychiatrických studií v Praze Cyril Höschl.   

Vláda od roku 2005 rovněž uděluje na návrh rady Národní cenu Česká hlava za mimořádné výsledky dosažené při vědeckém výzkumu. Cenu dotuje milionem korun. Je to dosud nejvyšší vědecké vyznamenání v republice a někdy se o ní hovoří jako o české Nobelově ceně. Spojena je se stejnojmenným projektem, který byl vyhlášen v roce 2002 na podporu vědecké a technické inteligence.