Obviněných kvůli demonstracím na Šluknovsku opět přibylo

Varnsdorf - Policie obvinila muže, který při zářijové demonstraci ve Varnsdorfu házel kameny na policisty. Od začátku nepokojů ve Šluknovském výběžku padlo za trestné činy a přestupky už 35 obvinění, další případy policie ještě vyšetřuje.

Nově obviněný šestadvacetiletý muž házel kameny na policisty při demonstraci 10. září ve Varnsdorfu. Policie ho obvinila z trestného činu násilí proti úřední osobě. Hrozí mu až šest let vězení. 

Sedm osob bylo obviněno z napadení 21. srpna v Rumburku. Skupina Romů tehdy napadla cestou z diskotéky několik příslušníku majority a tento čin odstartoval vlnu demonstrací v Rumburku a Varnsdorfu. V souvislosti s demonstracemi byly v uplynulých třech měsících obviněné tři osoby z krádeže, výtržnictví a násilí proti úřední osobě, dva lidi policie viní z útoku na policisty a projevu sympatií k hnutím směřujícím k potlačení práv a svobod. Jeden člověk byl obviněn z poškození služebního vozidla.

Po demonstraci 2. září obvinila policie také jednu dívku z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Před televizními kamerami předvedla triko s nápisem Oživte Hitlera. Obvinění se dočkalo také 16 pachatelů přestupků, nejvíc za narušení občanského soužití a přestupek proti veřejnému pořádku.

Policie nadále vyšetřuje podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví, loupeže, násilí proti úřední osobě, hanobení rasy a popírání popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, u většiny případů policie stále hledá pachatele. Jasno není ani v případě tří přestupků proti občanskému soužití.

Demonstrace ve Vansdorfu proti vedení města
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Napětí v relativně chudé oblasti se stupňuje od poloviny srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností pod domy obývanými Romy, pak se ale revolta přesunula do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám dostali několikrát do střetů s policií, podle níž se na shromážděních chtějí zviditelnit extremisté.