Volby do europarlamentu nejsou pro lidi důležité, ukázal průzkum

Praha - Volby do Evropského parlamentu jsou pro lidi méně důležité než volby komunální, sněmovní nebo krajské. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Velký význam přikládá evropským volbám jedna třetina lidí, což je stejně jako senátním volbám. Podle průzkumu je to mimo jiné kvůli nezájmu o mezinárodní dění obecně a matnému povědomí o tom, co europoslanci vlastně dělají.

V Česku volili lidé do Evropského parlamentu poprvé v roce 2004, účastnila se necelá třetina voličů. Oproti tomu například ke sněmovním volbám před třemi lety jich přišlo více než 70 procent.

Ve všech členských státech půjdou občané k volebním urnám mezi 4. a 7. červnem. V zemích EU bude moci volit europoslance celkem 375 milionů voličů. Nižší účast provází evropské volby v celé sedmadvacítce. V roce 2004 přišlo k urnám necelých 46 procent voličů členských států.

Volby do Evropského parlamentu v ČR

Své evropské zástupce si mohou Češi vybírat 5. a 6. června. Volit budou 22 europoslanců, o dva méně než před pěti lety.

Největší důležitost přikládají lidé komunálním volbám

Pro českou veřejnost má nejvyšší kredit vybírání obecních zastupitelů, uvedly to podle průzkumu STEM dvě třetiny dotazovaných. Druhé nejdůležitější jsou pro lidi sněmovní volby.

V České republice se volí přímo do pěti různých zastupitelských sborů, z toho do čtyř domácích - sněmovny, Senátu, zastupitelstev krajů a obcí - a dále do Evropského parlamentu.