Muž na Opavsku našel bombu z 2. světové války

Chuchelná - Nevybuchlou leteckou pumu z 2. světové války našel ve středu večer při kopání chodníku u svého domu šedesátiletý muž z Chuchelné na Opavsku. Místo přes noc hlídala policie. Podle odborníků byla bomba plně funkční a mohla explodovat. Ničivá síla by se projevila až do vzdálenosti dvou kilometrů. Policie proto dopoledne evakuovala padesát lidí z okolních domů. Pyrotechnik rozbušku pak odpálil na nedalekém poli.

Ve středu večer muž policii oznámil, že při kopání chodníku našel předmět, který připomíná bombu pocházející z 2. světové války. Letecká puma německého původu měla průměr dvacet dva centimetrů. Ze země vyčnívala asi šedesáticentimetrová část. Podle pyrotechnika měla puma asi padesát kilo a bylo v ní zhruba dvacet pět kilo trhaviny. Tříštivá bomba by ohrozila lidi a domy do vzdálenosti dvou kilometrů - talková vlna by určitě zničila nejbližší domy v okolí.

Místo nálezu proto do rána střežili policisté, pak si nález převzali pyrotechnici severomoravské policie. Kvůli bezpečnosti policisté raději evakuovali padesát lidí z okolních domů. Expert na výbušniny pak na nedalekém poli odpálil rozbušku. Zbývající část munice pyrotechnici odvezli. Lidé se pak mohli vrátit do svých domovů.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Nález leteckých bomb není na Opavsku ničím výjimečným, na konci druhé světové války tu probíhaly těžké boje.

Vydáno pod