Kandidatura na olympiádu v roce 2020 by se měla zrušit

Praha - V pokusu kandidovat na olympiádu v roce 2016 byla Praha neúspěšná. Rozhodla se tedy zkusit svoje štěstí znovu. Společnost Praha olympijská v čele s Tomášem Peterou avizovala kandidaturu na hry 2020. Teď ale změnila názor a vybízí, aby se Praha z chystaného boje stáhla. Podle Petery není na pořádání olympijských her vhodná doba, neboť oproti situaci, kdy se poprvé začalo o projektu mluvit, se finanční situace města Prahy velmi změnila. Upozorňuje zejména na nefunkční developerské projekty a nedostatek peněz. Za tři roky příprav utratila Praha olympijská za studie a jiné výdaje 70 milionu korun.

Tomáš Petera je ředitelem společnosti Praha olympijská, která připravovala kandidaturu Prahy na OH v roce 2016 a 2020. Podle něj je snaha dostat Česko na olympiádu správná a neměla by být ztracena, teď je pro to ale špatná doba. Dle Petery pro to existují tři důvody. „Aby se země mohla ucházet o olympiádu, potřebujeme politickou podporu napříč spektrem,“ komentoval situaci kolem olympiády pro deník MF Dnes. Druhým problémem je chybějící podpora široké veřejnosti a třetím nestabilní ekonomika.

Společnost ještě před rokem tvrdila, že kandidatura na rok 2016 byla pouhou přípravou na hlavní ofenzivu při souboji o hry na rok 2020. Podle Petery se ale od té doby zásadně změnila ekonomika i vnitřní politické klima. „Když jsme v roce 2006 s myšlenkou olympiády přišli, v zemi byl hospodářský boom, Praha i její příjmy šly nahoru. Prostředí se zdálo být stabilním a progresivním. Dnes jsou banky zablokované, developerské projekty nefungují a nikdo nemá peníze,“ dodal.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Šéf společnosti Praha olympijská Petera se domnívá, že kromě hospodářské krize projektu nepomáhá ani přetrvávající nedůvěra politiků. Olympiáda v Praze nezískala podporu u bývalého ministra financí Miroslava Kalouska a neméně kritický je i současný ministr Eduard Janota. Podle odhadů by olympiáda včetně infrastruktury vyšla na 88 miliard korun. Ministr Janota ještě jako náměstek v roce 2007 plán nepodpořil. Naopak zastání nachází projekt u šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka. Primátor Pavel Bém plánuje, že osud projektu se dostane na jednání rady města teď v červnu.