Dětský lékař ordinoval opilý, hrozí mu až rok vězení

Prostějov - Lékař dětské pohotovosti v Prostějově ordinoval ve čtvrtek večer pod vlivem alkoholu. Policisté, které na místo přivolali rodiče nemocného dítěte, naměřili lékaři 1,3 promile alkoholu v krvi, nyní mu hrozí až rok vězení. V lepším případě pediatra čeká peněžitý trest či zákaz činnosti.

„Policisté mu dechovou zkouškou naměřili hladinu vyšší než jedno promile alkoholu v krvi, což je hranice pro trestný čin,“ řekla mluvčí prostějovské policie Alena Nedělníková. Lékař je podezřelý z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na vlastní žádost lékaře byla provedena i krevní zkouška. Výsledky budou známé až příští týden. Pokud rozbor krve prokáže, že lékař skutečně sloužil v opilosti, hodlá ho nemocnice potrestat. „Tak hrubé porušení pracovní kázně tolerovat nebudeme,“ řekl Tomáš Želazko, mluvčí holdingu Agel, pod který prostějovská nemocnice spadá. Případem se nemocnice bude zabývat dnes, vynesení verdiktu plánuje až na pondělí. Do té doby bude lékař čerpat dovolenou.

Ordinující lékaři pod vlivem alkoholu nejsou v České republice bohužel výjimkou. V léčebně dlouhodobě nemocných v Počátkách na Pelhřimovsku sloužil na začátku května opilý lékař s 3,15 promile alkoholu v krvi. V březnu zase sloužila ve zdravotnickém středisku v Přerově zubní lékařka s více jak třemi promile alkoholu v krvi.

Vydáno pod