Nastává kritické období pro chodce, kvůli počasí nejsou vidět

Praha - S přicházejícím podzimem nastává dlouhodobě nejnebezpečnější období pro chodce. Jenom v měsíci listopadu zemřelo za posledních osm let na českých silnicích celkem 242 pěších, například loni auta v tomto měsíci usmrtila každý den minimálně jednoho chodce. Policie proto varuje jak řidiče, tak právě přecházející lidi, aby období s výrazně sníženou viditelností nepodcenili.

Vidět a být viděn – základní bezpečnostní pravidlo na silnicích na podzim často přestává platit. Ranní pozdější rozednívání, večerní dřívější smrákání a k tomu časté mlhy nebo námraza patří k nejčastějším komplikacím. A právě chodci na to doplácejí nejvíc – zatímco třeba v letních měsících jich průměrně umírá pod koly zhruba desítka, předposlední měsíc v roce to je trojnásobek s tím, že k většině tragédií dochází za šera, případně v noci.

„Ty příčiny jsou každoročně stejné, řidiči jedou při špatné viditelnosti nepřiměřeně rychle, někdy mají vysvícené nebo i nefunkční světlomety, často se při takových nehodách objevuje taky problém s brzdami nebo hrají roli ojeté pneumatiky,“ vyjmenovává ředitel dopravní policie Leoš Tržil a dodává: „Pokud se zaměříme na chodce, tam je problém s jejich viditelností. Velmi omezeně používají reflexní prvky, často jdou například po neosvětlené vozovce nebo se mylně domnívají, že na přechodu mají absolutní přednost.“

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Policie teď proto apeluje alespoň na to, aby se lidé, kteří například denně pěšky dochází do práce a opakovaně překonávají silnice, oblékli viditelněji. Dopravní hlídky, ale také například BESIP proto letos chtějí rozdat u přechodů desítky tisíc reflexních a fluorescenčních předmětů.

„Reflexní prvky odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů, takže výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Naproti tomu fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ale ve tmě svou funkci ztrácejí,“ vysvětluje zmocněnec ministra dopravy pro bezpečnost silničního provozu Karel Loprais a dodává: „Podle našeho názoru je vhodné na oblečení oba typy kombinovat. Pořízení oblečení v pestrých barvách pro děti a například taška s reflexními prvky by pro rodiče měly být samozřejmostí.“

Statistika úmrtí chodců
Zdroj: ČT24

Dohromady už v Česku od roku 2003 zemřelo přes 1700 chodců, letos jich bez statisticky nejhorších dvou měsíců roku byla rovná stovka. Zatímco ostatní statistiky dopravních nehod se meziročně lepší, právě u chodců dlouhodobě k žádnému pozitivnímu trendu nedochází. V součtu všech mrtvých ze silnic bylo loni ke konci října 602 mrtvých lidí, letos se zatím číslo zastavilo na 573 obětech. Průměrně tak je chodec obětí každé šesté silniční tragédie.