Čunek Kalouska na sjezdu KDU-ČSL nechce

Praha - Členové KDU-ČSL uvažující o odchodu ze strany by neměli jezdit na sjezd, který se uskuteční koncem května ve Vsetíně. Vzkázal jim to dnes předseda Jiří Čunek, který chce na sjezdu obhajovat svou funkci. Podle Čunka je nefér, když lidé nominovaní za stranu na nejvyšší politické funkce zneužívají své postavení k zakládání nového subjektu. Jmenoval pak Miroslava Kalouska. Vnímá to jako parazitování na KDU-ČSL. Na tiskové konferenci se Čunek zároveň silně ohradil proti informacím, že by strana měla finanční potíže.

„Byl bych velmi rád, kdyby ti, co chtějí odejít z KDU-ČSL, aby se k tomu postavili čelem a řekli 'ano, my odejdeme', pak by bylo jistě dobře, kdyby na sjezd nejezdili, tomu sjezdu nemají co říct,“ uvedl Čunek. Kromě Kalouska, který podle Rádia Česko ve čtvrtek nevyloučil, že připravuje stranu s možným názvem TOP 09, Čunek nikoho nejmenoval. „My jsme přesvědčeni o tom, že to je několik lidí, a kvůli několika lidem nebudu odsuzovat paušálně všechny, případně útočit na někoho, kdo by v tom byl nevinně, mluvím v této chvíli o Miroslavu Kalouskovi, který ví přesně, co dělá,“ řekl Čunek.

K tomu, aby na sjezd nejezdili ti straníci, kteří uvažují o odchodu ze strany, dnes vyzval také europoslanec a Čunkův protikandidát na předsedu strany Jan Březina. „Pokud chcete opustit lidovou stranu, odejděte prosím ještě před sjezdem. Nezodpovědné ovlivnění výsledku voleb ve straně, s kterou nechcete již mít nic společného, je z mého pohledu nedůstojné a nečestné,“ napsal v otevřeném dopise některým spolustraníkům Březina.

Kalousek řekl, že se necítí být Čunkovou výzvou osloven. „Jasně jsem řekl, že se vyjádřím až koncem května, dnes je 22. (května),“ konstatoval Kalousek. O tom, kdo je delegátem, prý nerozhoduje Jiří Čunek, podotkl bývalý ministr financí. „Necítím se být delegátem Čunka a jeho sekty, ale členem jihočeské organizace, kterou budu reprezentovat,“ dodal Kalousek.

Hospodaření strany považuje šéf lidovců za stabilizované

Jiří Čunek o úsporných opatřeních v KDU-ČSL:

„Jsme křesťanskou stranou, která se hlásí ke křesťanským hodnotám a k těm patří také střídmé hospodaření.“

Dnešní Hospodářské noviny napsaly, že lidovcům docházejí peníze a straně hrozí, že bude muset zavřít své pobočky v Čechách, kde má malou podporu voličů. Podle Čunka je ale hospodaření strany dlouhodobě stabilizované. To, že ve volební rok náklady stoupají, je prý normální. Strana si sice bere půjčky, například na opravu domu Charitas, kde sídlí, pravidelně je prý ale splácí.

To, že strana uspěla méně, než čekala, v podzimních volbách do Senátu a krajů, sice vedlo k výpadku peněz, ale nic dramatického to prý neznamená. „Nerušíme žádné pobočky v jednotlivých krajích a také za tímto účelem nehodláme propouštět žádné zaměstnance,“ řekl Čunek. Přesto se šetřit bude. Čunek potvrdil, že například na přípravách sjezdu se podílí dobrovolníci, strana v kampani do červnových eurovoleb používá levnější komunikační prostředky.