Zrušte Národní stranu, tvrdí dvě třetiny lidí

Praha - Za rozhodnutím generálního ředitele České televize Jiřího Janečka stáhnout z vysílání předvolební spot Národní strany a snahou ministra vnitra Martina Peciny o její zrušení stojí většina veřejnosti. Podle aktuálního průzkumu agentury STEM pro Českou televizi schvaluje zákaz extremistického hnutí až 63 procent lidí. Obsah videa nyní vyšetřuje expertní tým ministerstva vnitra. V nejbližší době hodlá dokončit právní podklady pro zrušení ultrapravicové strany.

Ministerstvo již určilo osobu, která bude návrh na rozpuštění Národní strany obhajovat před soudem. Má jím být právník Václav Henych, který má zkušenosti s postem náměstka resortu. Mnozí však o správnosti rozhodnutí ministra Martina Peciny pochybují. „Ten člověk už jednou prokázal, že není schopen vypracovat správní návrh na rozpuštění politické strany a v této situaci to na mne dělá dojem velkého hazardu ministra vnitra,“ uvedla telefonicky Klára Kalibová ze sdružení Tolerance a občanská společnost.

Podle Kalibové mělo ministerstvo jednat v případě nenávistných výroků extremistických stran již mnohem dříve. O konečném řešení totiž mluví Národní strana již více než rok. Vydanou studii před měsícem provokativně pokřtila v Letech u Písku, kde byl koncentrační tábor pro Romy. Policie však ani zde nezasáhla. „Problém je v tom, že u některých stran jsou jejich pokusy na hraně zákona a je velice těžko prokazatelné, jestli došlo ke spáchání trestného činu,“ vysvětluje Pavel Reichl z protiextremistického oddělení Policie ČR.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

V těžké pozici jsou i soudní experti. Podle slov bývalého znalce pro extremismus Miroslava Mareše nejsou v Česku dostatečně podporovaná vědecká pracoviště, která by odborníky vychovávala. „Vláda často říká, že extremismus je priorita, ale pokud se podíváme na prostředky, které jsou na výzkum určeny, tak tam žádná priorita není,“ uvádí. Ministerstvo se také pokouší vytvořit podmínky pro zrušení Dělnické strany. Podle průzkumu STEMu by měli v takovém případě podporu široké veřejnosti. Tři čtvrtiny lidí by totiž schvalovaly zrušení všech politických stran, které v kampaních využívají rasistická hesla.

  • Průzkum ohledně požadavku na zrušení NS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/880/87949.jpg
  • Klip Národní strany zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/875/87421.jpg