Topolánek odmítl spekulace o změně šéfa Úřadu vlády

Praha - Včerejší informace Lidových novin (LN) o údajném záměru premiéra Jana Fischera dosadit do čela Úřadu vlády exministra informatiky Vladimíra Mlynáře považuje Mirek Topolánek za cílenou spekulaci a nehorázný útok na svou osobu. Mlynář by měl podle LN nahradit Jana Nováka, který do funkce nastoupil za Topolánka. Z článku vyplývá, že ODS se staví zásadně proti takové myšlence. „Se vší vážností a důrazností se ohrazuji proti spekulacím, které otiskly Lidové noviny o možné výměně na pozici vedoucího Úřadu vlády s tím, že v této věci citují údajný a blíže nespecifikovaný zdroj z mého okolí,“ uvedl Topolánek v prohlášení.

LN o údajném Fischerově záměru píšou s odvoláním na několik nejmenovaných zdrojů včetně těch blízkých Topolánkovi. Jeden z nich deníku řekl, že podle původní dohody měl Novák v čele úřadu zůstat do říjnových předčasných parlamentních voleb. „Byla dohoda, že Novák zůstane, protože to dělá dobře a je nestranný. Pan premiér Fischer se snaží dohodu porušovat. Chce si tam dát Vladimíra Mlynáře. Snažíme se tomu všemožně zabránit,“ řekl zmíněný zdroj LN.

Mirek Topolánek

„Jde o cílenou spekulaci a nehorázný útok na moji osobu, který odmítám. Budu se mu všemi prostředky bránit.“

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Mlynář v pátek uvedl, že má s Úřadem vlády uzavřenu smlouvu o externí spolupráci v oblasti odborné agendy pro premiéra, pomáhá mu například s konečnou verzí programového prohlášení. „Všechno ostatní jsou bulvární spekulace a já nejsem oprávněn ani zmocněn to jakkoli komentovat,“ uvedl dnes Mlynář.

Fischerův mluvčí Roman Prorok LN sdělil, že o výměně neví. „A ani nevím, že by něco takového bylo v plánu,“ řekl. Ani Novák prý o svém možném odvolání nemá potuchy. „Pan premiér Fischer mi po nástupu do Strakovy akademie nabídl, abych ve funkci dál pokračoval. Vláda o mém odvolání nehlasovala, takže předpokládám, že se na té věci nic nemění,“ sdělil. Anonym, udávaný jako zdroj, přitom navíc nynějšího premiéra Fischera a jeho okolí nazývá žido-bolševicko-unionistickou skupinkou. „Ten výrok lze považovat velmi diplomaticky řečeno za přešlap, zvláště tehdy, když se jeho autor skrývá v anonymitě,“ dodal Prorok.