Za zdánlivým snížením počtu nehod v opilosti stojí vychytralost řidičů

Praha - Podle statistik se na českých silnicích snížil počet nehod v opilosti skoro o 700 případů. Pozitivně vyhlížející číslo však podle všeho nesignalizuje větší svědomitost řidičů či odklon od pití alkoholu. Pokud škoda nepřekročí 100 tisíc a nikomu se nic nestane, policii volat netřeba. Hříšníci s alkoholem v krvi tak mnohdy unikají a od pojišťoven navíc inkasují peníze, na které nemají nárok. Statistiky o nehodovosti tak mohou být zkreslené. Nová škodní mez 100 tisíc korun platí od ledna letošního roku.

„K dnešnímu dni bylo při dopravních nehodách zjištěno 1913 požití, to znamená 1913 pozitivních dechových zkoušek. V porovnání s rokem 2008 je to pokles,“ zaznívá od ředitele dopravní policie Leoše Tržila. Ministerstvo dopravy nicméně prognóze o kuriózním vlivu na statistiky příliš nevěří. Policie namítá, že pokud ji lidé nebudou volat k nehodám, je nucena více měřit a kontrolovat na silnicích. K takovému kroku podle Tržila již přistoupila a výsledek je znát. „Oproti roku 2008 máme při vlastním výkonu služby zjištěných o 2000 alkoholových případů víc,“ udává ředitel.

Evropské údaje jsou v podílu alkoholu při dopravních nehodách nemilosrdné - zhruba každý čtvrtý mrtvý řidič před nehodou požil alkohol. Česko se však v této statistice pozoruhodně vymyká, když analýzy nepřesně říkají, že ve snižování počtu pijících šoférů jsme na tom nejlépe. Tento údaj však zkresluje také další fakt - Řidič, který v České republice zabije sám sebe, totiž není podroben pitvě, a proto se policie již nedozví, zda měl v krvi podíl alkoholu či nikoliv.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

I z tohoto důvodu chce ministerstvo upozornit na problematiku požívání alkoholu před jízdou díky nové mediální kampani Nemyslíš, zaplatíš, kde se dramaticky hranou formou pokusí zahrát na city i svědomí řidičů. Celá kampaň vyšla na 150 milionů korun. Bude trvat až do roku 2010 a jejím hlavní cílem je snížit průměrný roční počet obětí ze současné tisícovky na výsledných 650.

  • Statistika snižování počtu obětí nehod pod vlivem alkoholu v EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88169.jpg
  • Policie autor: Policie ČR, zdroj: www.policie.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/745/74405.jpg
Vydáno pod