Novela o zmírnění náhubkového zákona jde před vládu

Praha - Na dnešním jednání dostane vládní kabinet k projednání mimo jiné také novelu o takzvaném náhubkovém zákoně. Nařízení o zákazu zveřejňovat policejní odposlechy či jména obětí některých trestných činů bez povolení platí v České republice od 1. dubna a záhy po svém uvedení v platnost vzbudilo velkou pozornost i v Evropském parlamentu. Skupina českých poslanců a senátorů připravila návrh, aby takové informace bylo v případě veřejného zájmu možné beztrestně publikovat. V současnosti hrozí za porušení zákona několikamilionová pokuta či odnětí svobody až po dobu pěti let.

Na náhubkový zákon se snáší vlna kritiky v České republice i v zahraničí. Evropskou komisi kvůli němu interpeloval německý europoslanec a skupina senátorů na něj podala ústavní stížnost. Nyní stojí problém jménem náhubkový zákon i před novou vládou Jana Fischera. „Veřejnost má právo vědět o tom, jestli ten či onen politik je namočen do nějaké korupční kauzy nebo do nějakého trestního řízení,“ uvádí jeden z předkladatelů novely, poslanec František Bublan (ČSSD).

Šéfredaktoři významných médií návrh vítají, avšak upozorňují na fakt, že novela neřeší zdaleka všechny dopady kontroverzního zákona. „Neřeší naprosto neúměrně vysoké tresty, protože pět let vězení je prostě opravdu víc, než za šíření dětské pornografie,“ komentoval zástupce šéfredaktora MF Dnes Michal Musil. „U odposlechů dále zůstává problém s kriminalizací, protože místo toho, aby se kriminalizovali ti, kteří odposlechy vynášejí, tak se kriminalizují ti, kteří s těmi odposlechy nakládají,“ přidává šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Právník Tomáš Sokol namítá, že náhubkový zákon přináší důslednou ochranu soukromí a jakákoliv změna není nutná. „I když tam bude slovo veřejný zájem, tak to neznamená, že by mohly byť i u politiků být zveřejňovány důvěrné informace, jenom protože to je politik,“ komentoval Sokol.

Po pondělním projednání novely se chce premiér Jan Fischer následujícího dne sejít s českými šéfredaktory. Podle Petrova je to vůbec poprvé, kdy důležitý politik projevil zájem slyšet názor druhé strany. Předkladatelé věří, že se návrh podaří schválit ještě před podzimními sněmovními volbami. Nevylučují ale ani možnost, že o osudu novely rozhodne Poslanecká sněmovna až v novém složení.

Náhubkový zákon
Zdroj: ČT24
Vydáno pod