Při víkendových nehodách zahynuli tři lidé – všichni na motorce

Praha – Při víkendovém cestování po českých silnicích zahynuli tři lidé – všichni na motocyklu. Dva z nich zemřeli v neděli, jeden v sobotu. Navzdory slunečnému počasí hovoří statistiky příznivěji než před týdnem, kdy přišlo o víkendu na silnicích o život patnáct lidí, nepříjemným překvapením ale může být stoprocentní podíl motocyklistů. Jeden nepřežil havárii v neděli večer v Praze, další skonal po srážce dvou motorek a auta na Klatovsku. Jedna smrtelná nehoda se stala také v Helvíkovicích v Královéhradeckém kraji, kde se motocykl srazil s osobním autem. Jeden motorkář navíc leží v nemocnici v kritickém stavu, další utrpěli těžká zranění.

Krátce před sobotní půlnocí zemřel motocyklista v Bohnické ulici v Praze 8 poté, co narazil do zdi domu. Zdravotníci se mu sice snažili pomoci, ale muž zraněním na místě podlehl.

Druhá tragická nehoda se stala v neděli odpoledne u obce Dehtín na Klatovsku. Jeden člověk zemřel a další tři se zranili při nehodě dvou motorek a osobního auta. Nehoda se stala okolo 16:30 za Dehtínem ve směru na Švihov. Motocyklista, který nehodu nepřežil, se snažil předjet auto ve chvíli, kdy proti němu přijížděla další motorka.

Reportáž Luboše Dostála a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Při nehodě v Hevlíkovicích se motocykl čelně střetl s autem, motorkář přijíždějící vůz zřejmě přehlédl.

Příčinou smrti nemusí být rychlost, motorkáři ji ale rádi překračují

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila se motorkáři, kteří způsobí nehodu, nemusí chovat jako piráti silnic a přímo překračovat pravidla – jezdit příliš rychle nebo v protisměru. Často jde spíše o to, že přecení své schopnosti. „K řadě dopravních nehod ze strany motorkářů dochází ne tím, že by překročili povolenou rychlost nebo nerespektovali pravidla silničního provozu, ale tím, že nezvládnou svůj stroj,“ uvedl Tržil.

Přesto právě překročení maximální povolené rychlosti bylo nejčastejším přestupkem motorkářů, na které se zaměřila policejní akce v Buchlovských horách na Uherskohradišťsku. Řidiči jednostopých strojů se po tamních silnicích označovaných často za motorkářskou mekku řítili i 120kilometrovou rychlostí. Přílišná rychlost je neděsila ani v nepřehledných vrcholech stoupání.

Bourali také lidé v autech

Víkendové nehody skončily celkem s 33 těžkými zraněními, 19 z nich utrpěli lidé v sobotu, 14 v neděli. Jedna z vážných nehod, která skončila vážným zraněním, se stala v sobotu časně ráno v Jevíčku na Svitavsku. Dva mladíci se tehdy pokusili řídit společně osobní auto. Jeden ovládal ze sedadla spolujezdce pedály, druhý stál na sedadle řidiče a přes střešní okno ovládal volant. Nezvládli ale řízení, vyjeli ze silnice a narazili do dopravní značky. Mladý muž, který stál ve střešním okně, vylétl z auta, spadl přes ně a stále jedoucí vozidlo ho následně ještě přejelo.

Při nehodách, k nimž o víkendu vyjeli policisté, se stalo také 116 lehkých zranění. Celkem policie vyšetřovala 352 havárií, důvodem největší části z nich byl nesprávný způsob jízdy.

Motorkář zachycený ve 116kilometrové rychlosti při policejní akci v Buchlovských horách
Zdroj: ČT24
Vydáno pod