ČT: Prasečí chřipka udeřila v Česku, první případ potvrzen

Praha - Prasečí chřipka, kterou před měsícem poprvé zaznamenali v Mexiku, dorazila i do České republiky. Nákazu u jednoho pacienta potvrdila Národní referenční laboratoř. Pacient je nyní v domácím léčení, neboť nemá vážné příznaky. Nemoc se objevila už ve 45 státech světa a zabila 91 osob. Poprvé se objevila 28. dubna, do Česka tedy dorazila zhruba za měsíc. V Evropě testy potvrdily nový vir s označením A(H1N1) u více než 320 lidí. Nejvíce nakažených je v USA - podle tamního Centra pro kontrolu nemocí (CDC) testy prokázaly přítomnost viru u více než 6550 osob. Devět lidí tam také infekci podlehlo.

„Diagnostikovali jsme první případ, který je virologicky potvrzen v naší Národní referenční laboratoři. Jedná se o dospělého muže z Prahy, který v minulých dnech navštívil oblast s vyšším výskytem tohoto onemocnění,“ uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Muž prý po návratu netrpěl žádnými signifikantními příznaky tohoto onemocnění, ale zadýchával se.

Pacient je nyní v domácím ošetřování, a to bez negativních příznaků. Je možné, že už u něj ani nehrozí riziko přenosu nemoci. Lékaři nyní podle Víta vyšetřují také devět lidí, se kterými přišel do styku. Všichni jsou však bez horeček i jiných příznaků. Pro jistotu dostali sedmidenní karanténu.

Ministerstvo zdravotnictví chce v reakci na prasečí chřipku navýšit množství dávek léku proti chřipce Tamiflu tak, aby místo pro současných 20 procent populace byl lék pro 30 procent, jak zní doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Navíc bude podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové nutné zvýšit proočkovanost české populace, která prý patří v Evropě k nejnižším.

Chřipka si dosud vyžádala 91 životů

CDC odhaduje, že novou chřipku mohlo dostat až 100 000 Američanů. Přes 4170 pacientů bylo v Mexiku, kde viru podlehlo osm desítek lidí. Kanada ohlásila 805 případů. Jeden člověk zde zemřel. Další oběť oznámila Kostarika. Více než 320 nakažených bylo v Japonsku. V Evropě  hlásí nejvíce infikovaných Španělsko, a to 126.

WHO hodnotí situaci pátým stupněm na šestibodové škále pandemického rizika. Znamená to, že nemoc se sice šíří v jednotlivých státech, ale ne mezi zeměmi a kontinenty.

Nový virus chřipky A (H1N1) je kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské a projevuje se jako běžná chřipka, očkování proti němu ale zatím neexistuje. Většina lidí si vir přivezla z cesty do Mexika či Spojených států, někteří se ale nakazili od nemocných přímo ve své vlasti.

Počty nakažených prasečí chřipkou
Zdroj: ČT24