Evropský den melanomu - lidé si mohou nechat bezplatně vyšetřit pigmentová znaménka

Praha - Lidé si při dnešním Evropském dni melanomu mohou nechat bezplatně vyšetřit pigmentová znaménka, a předejít tak zbytečnému vzniku kožní rakoviny. K akci se připojilo 200 kožních lékařů v celé republice. Kontakty na ně jsou na www.melanoma.cz a na bezplatné infolince 800 880 854. Včas objevený melanom se dá vyléčit. Letošní osmý ročník preventivní akce má heslo Kontrolujte svá znaménka pravidelně.

Melanom, nejzhoubnější kožní nádor, vzniká na kůži buď de novo, anebo z pigmentového znaménka. Více ohroženi jsou lidé se světlou pletí a zrzavými vlasy a lidé s větším počtem mateřských znamének. Vyšší výskyt melanomu souvisí s úbytkem ozonu a lékaře by měli vyhledat i ti, kteří se v minulosti, především v dětství, spálili na slunci.

Lidé by na preventivní lékařské prohlídky k dermatologovi měli chodit pravidelně, a to nejen ti z rizikových skupin. U znaménka se hodnotí velikost, barva, tvar a okraj ložiska a začne-li se skvrna na kůži nějak proměňovat, je třeba okamžitě navštívit lékaře. Pokud pacient s melanomem vyhledá doktora včas, znamená to téměř jisté vyléčení jednoduchým chirurgickým zákrokem. Pokud ale znaménko začne krvácet nebo svědět, bývá už pozdě.

V loňském roce vyhledalo bezplatné vyšetření kůže ve 158 dermatologických ordinacích přes 6 000 lidí. Zachyceno bylo 263 podezřelých nálezů s doporučením k léčbě či odbornému sledování, z toho 29 maligních melanomů. Za sedm ročníků bylo vyšetřeno 27 000 lidí, zjištěno bylo celkem 160 maligních melanomů.