Zelené ekologické autobusy budou opět jezdit na Šumavě

Plzeň – Zelené evropské autobusy v sobotu vyjedou na šumavské linky. Vozidla vybavená motory splňujícími normy EURO 3, ve čtyřech případech i EURO 4, vyrazí na silnice již počtrnácté. Projekt ekologické veřejné dopravy je spolufinancován z evropského programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR-Bavorsko, z 85 procent ho financuje Evropská unie, řekla mluvčí Národního parku Šumava Jana Zvettlerová.

„Autobusy, které jsou určeny i pro cyklisty, budou přepravovat turisty až do 30. září,“ dodala. Správa parku a CHKO podepsala smlouvu s ČSAD autobusy Plzeň, která bude zajišťovat přepravu až do roku 2011.

„Celkem deset autobusů s kapacitou 70 cestujících, které mají odlehčit chráněnému území od osobních aut, nelze přehlédnout. Šest vozů je vybaveno ekologickými motory EURO 3 a čtyři vozy mají motory EURO 4, které splňují přísné emisní normy,“ řekl Josef Forejt z ČSAD autobusy Plzeň, které letos předpokládají najet zelenými autobusy asi 100 tisíc kilometrů. Vozy přepravují až 25 kol. Dopravce je připraven v případě většího zájmu linky posílit.

Celý den budou nově moci lidé cestovat zelenými autobusy na jízdenku NP Ticket. „Počet linek zůstal zachován, kde to bylo potřebné, tam se zvýšil počet spojů,“ řekla mluvčí. Na lince Špičák – Kvilda budou autobusy jezdit v pravidelném intervalu po dvou hodinách v návaznosti na vlaky. Z Horské Kvildy odveze turisty autobus až do Bučiny, kde lze přestoupit na německé autobusy.