Bouřky a deště pomalu opouští Česko

Praha - Českem se v průběhu noci přehnaly bouřky a vydatný déšť. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a odklízeli padlé stromy. Kvůli popadaným stromům a sesuté půdě byl dopoledne přerušený provoz na čtyřech železničních tratích a některé domácnosti byly odřízlé od elektřiny. Nejvíc škod napáchalo počasí na jihu a západě Čech. Východní část republiky naopak blesky a přívalový déšť prakticky minuly. Bouřky řádily i v dalších zemích Evropy.

Vlaky nejezdily mezi Mšenem a Skalskem, kde došlo k sesuvu zeminy. Podobná situace byla kvůli prověšení trolejí také v úseku Tábor - Bechyně. Před polednem byl omezen provoz už jen na trati v Karlovarském kraji, vlaky tu nahradila autobusová přeprava. 

„Nejintenzivnější bouřky byly v západní polovině Čech, místy se vyskytly úhrny mezi 50 až 60 milimetry a nárazy větru dosahovaly až 35 metrů za sekundu. Postupně fronta postupovala k severovýchodu a bouřky slábly… V současnosti se vyskytují jen přeháňky nebo občasný déšť, blesky už nad naším územím nemáme,“ řekl ČT Stanislav Racko z Českého hydrometerologického ústavu.

Bouřky řádily hlavně na jihu a západě Čech (zdroj: ČT24)

Podle Racka čeká Česko v následujících hodinách velkou oblačnost, objeví se i občasné srážky, pravděpodobně však bez bouřek. „V odpoledních hodinách dokonce počítáme se zmenšováním oblačnosti,“ dodal.

Plzeňskem se prohnaly vydatné srážky

Bezesnou noc znamenaly silné srážky především pro hasiče v Plzeňském kraji. Zasahovali u více než sedmi desítek případů, když lidem voda zatopila dvory nebo sklepy. Problémy byly hlavně v okolí Plzně a na Šumavě pak popadaly stromy. Více než tři hodiny hasiči čerpali vodu z jídelny ve Fakultní nemocnici v Plzni. Krátce po půlnoci hasili požár chaty ve Lštění na Domažlicku, kterou s největší pravděpodobností zapálil blesk. Škoda je zatím vyčíslena na 200 000 korun. Podle redaktorky ČT Mirky Vildové, která byla přímo na místě, je ale zřejmé, že škoda bude nakonec daleko vyšší.

Obce na jihu Čech měly problém s elektřinou

Situace byla komplikovaná i na jihu Čech. Hasiči se v noci objevili u více než devíti desítek událostí, nejvíce na Táborsku. Hlavně odčerpávali vodu a odstraňovali spadlé stromy. Ve Strakonicích zachraňovali řidiče ze zaplaveného auta pod viaduktem, ve Frymburku spadl strom na holandský karavan, uvnitř ale nikdo nebyl. Stromy nepadaly pouze na trať a silnice, přerušené vedení znamenalo noc bez elektřiny pro nejméně šest obcí na jihu Čech. Elektřina vypadla také na půl hodiny v Písku, nejhorší byla situace v oblasti Lipenska, kde komplikují opravy polomy v obtížném terénu. „V průběhu noci jsme zaznamenali celkem 15 poruch na linkách vysokého napětí a několik desítek poruch na nízkém napětí,“ řekl ČT tiskový mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

V Ústeckém kraji bouřka mnoho škod nenapáchala, výjimkou bylo jen Lounsko. V Bítozevsi voda zatopila osm domů a škody napáchala po celé vesnici. Jednou z příčin byla i špatně odvodněná nová silnice. Neklidnou noc ale zažili hasiči téměř ze všech koutů republiky. Podle mluvčího hasičů Petra Kopáčka zasahovaly tyto jednotky přes noc celkem 130krát. V Praze hasiči zasahovali u několika popadaných větví, blesk zapálil jednu půdu. Policie v metropoli v souvislosti s deštěm žádné mimořádné události nezaznamenala.

V Českých Budějovicích padl teplotní rekord

Před noční bouří stihl ještě v úterý odpoledne v Českých Budějovicích padnout teplotní rekord. Hodnota 30,5 stupně Celsia o sedm desetin stupně pokořila předchozí rekordní měření z roku 2007. Vzápětí ale přišlo prudké ochlazení. Veliké bylo i množství srážek, které v kraji v noci spadlo - na 55 milimetrů.

Bouřky, kroupy a silný vítr působily problémy také na dalších místech Evropy. Ve Švýcarsku zemřel řidič auta, na které dopadl strom. V Německu se zranilo šest lidí. Tři z nich, když kvůli spadlému stromu vykolejil vlak. Bouře omezily železniční i silniční dopravu a na čas také přerušily provoz na letišti v Mnichově.