Odborníci popřeli, že by byli vrhači vajíček spjati s fašismem

Praha - Desítky tisíc mladých lidí, kteří se na internetu připojili ke kampani házení vajec na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, nemají podle odborníků nic společného s nacistickou ideologií či fašismem, jak tvrdí někteří lidé spojení s ČSSD. Po středečním vajíčkovém incidentu na pražském předvolebním mítinku ČSSD začali o netoleranci a ohrožení demokracie hovořit další politici.

„Nikdo to nezorganizoval. Je to věc, kterou internetová sociální síť umožňuje. Je velmi dobrá pro to, čemu se říká virální marketing, pro šíření něčeho, co je zábavné, co zarezonuje s pocity generace uživatelů,“ poznamenal publicista Miloš Čermák, který se internetové komunikaci a komunitě dlouhodobě věnuje. Jde podle něj převážně o vzdělané lidi do 30 let, kteří jsou citliví na „určitý způsob politického chování“. „Je bizarní spojovat je s fašismem,“ podotkl Čermák.

Ještě ostřeji reagoval na výroky o fašismu uznávaný sociolog Fedor Gál: „Kdo seje vítr, sklízí bouři,“ poukázal na předvolební agresivní, populistickou a negativní rétoriku představitelů sociální demokracie, která se podle něj blíží stylu někdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. „Otázka teď zní, jak to bude pokračovat. ČSSD bez důkazu vrhla odpovědnost na politické konkurenty místo toho, aby zjišťovala, kdo ti lidé, co házejí vajíčka, skutečně jsou. Opět jen bez důkazů akcelerují diskurs na české politické scéně,“ domnívá se sociolog.

Gál také připomněl, že téměř bez zájmu médií zůstal už druhý žhářský útok na dům obývaný Romy v České republice i další odjezdy Romů do ciziny, protože se v ČR necítí bezpečně a bojí se o vlastní děti. „Jestli v takové situaci zneužívá Jiří Paroubek či David Rath útoku recesistů ke slovům o nacismu a fašismu, tak by se měli raději podívat, jak v ČR žijí lidé skutečně z takových důvodů atakovaní lidmi například z Národní strany,“ podotkl.

Pecina chce mítinky chránit, vajíčkáři ustoupili sami

„To, co jsem včera zhlédl v televizi, to skutečně v pořádku není, to principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany,“ prohlásil ministr vnitra Martin Pecina, kterého do úřednické vlády nominovala právě ČSSD. Slíbil proto vyšší ochranu předvolebních mítinků. Sami organizátoři vajíčkových protestů už ale na síti facebook po středeční akci vyzvali k ukončení této formy protestů.

Podle Čermáka by si Jiří Paroubek, který rád argumentuje výsledky průzkumů veřejného mínění, mohl bez problémů obstarat velmi přesná data o pocitech lidí používajících internetové sociální sítě - diskuze jsou viditelné všem. „Myslím, že tam ani nebyl zlý úmysl, byla to prostě reakce na jakousi zpupnost, určitý styl. Politika ty lidi ani moc nezajímala, ale bylo legrační vidět nepříjemného politika vykoupaného ve vajíčkách. Teď je možná zajímat začala,“ podotkl publicista.

Vrhačů se zastal také Stanislav Penc

Jedním ze zastánců vrhačů vajec je i aktivista a bývalý disident Stanislav Penc. „Politologové začínají hovořit o zhrubnutí politické scény a o morálce těch, co se odhodlají skrze vajíčka dát nahlas znát svůj názor. Je zjevné, že kdyby u nás ve státě existovala funkční demokracie, lidé typu Jiřího Paroubka by ve vrcholné politice vydrželi jen malou chvíli. Chybí nám občanská společnost a prostá angažovanost lidí ve věcech veřejných,“ uvedl v prohlášení Penc. Vajíčkový názor je podle něj jedna z forem, kterou se rozhodla využít část mladé generace. Nejde o kámen nebo o klacek ani o zneužití policejní mašinérie proti lidem, jak se toho dopustil ve svém postoji právě Paroubek, dodal Penc v narážce na policejní zásah na Czechteku 2005.

Zároveň oznámil, že podal trestní oznámení na ochranku mítinků ČSSD, která se podle něj dopustila v Teplicích a Litoměřicích nezákonného omezování osobní svobody a násilností.