V autoškolách se změní výuka motorkářů

Praha - Získání řidičského průkazu na silnou motorku bude v příštích letech težší, informují dnešní Hospodářské noviny. Podle deníku ministerstvo dopravy totiž na budoucí české motorkáře chystá několik změn, které mají snížit počet mrtvých řidičů motocyklů. Velkou změnou projdou i samotné školní motorky, kde zmizí tradiční řídítka pro instruktora. Instruktor by za žákem jezdil v autě a usměrňoval by ho přes vysílačku. A stejné by to bylo i v případě jízdy před zkoušejícím komisařem.

„Chceme, aby podmínky při výcviku byly podstatně autentičtější než dnes. Naším návrhem je, aby žák po celou dobu výuky jezdil na motorce sám,“ uvedl Josef Pokorný, ředitel odboru provozu silničních vozidel.

Do ostrého provozu by žák šel až po hodinách strávených na cvičišti. Podle Pokorného je tento model v Evropě běžný a dvojitá řídítka jsou českou raritou.

Zástupci autoškol tvrdí, že novinka kvůli provozu doprovodného vozidla výuku prodraží. Nijak výrazně proti ní ale nevystupují. Návrh zákona týkající se autoškol má být hotov v průběhu příštího roku. Mezi další zásadní novinky bude patřit i to, že řidičák na nejsilnější stroje bude moct získat pouze řidič starší 24 let. A nebo ten, kdo už má za sebou dva roky praxe se střední kubaturou. Směrnice má být v platnosti nejpozději 19. ledna 2011.