Za tragickou nehodu v Omlenicích hrozí až pětileté tresty

Omlenice - Třem mužům, kteří spravovali nádrž na tekuté hnojivo v Omlenicích na Kaplicku, hrozí až pětileté tresty vězení. Policie je obvinila z obecného ohrožení. Podle vyšetřovatelů provedli špatně rekonstrukci zásobníku, který se kvůli tomu zřítil. Jeho trosky zabily dva lidi a další dva těžce zranily. Firmy, které se na opravě podílely, dostaly vysoké pokuty.

Obvinění přichází až půl roku po tragédii, která se stala loni na konci října. Policie musela dlouho čekat na klíčové posudky. Podle vyšetřovatelů i inspektorů došlo v jedné chvíli ke kombinaci hned několika chyb.

Podle Vladimíra Tomana z Oblastního inspektorátu práce porušily obě firmy pravidla dané zákoníkem práce. Od inspektorátu už také obě dostaly pokutu. „Je to pro nás tragédie. Nepředpokládali jsme, že se nám to může stát, když jsme tu stavbu nechali postavit nově,“ uvedl ředitel společnosti vlastnící areál Zdeněk Kubista.

Reportáž Jana Šuleře (zdroj: ČT24)

Při zhroucení nádrže zemřeli kvůli otravě a těžkým zraněním dva muži. S dalšími dvěma kolegy pracovali téměř pod zásobníkem ve chvíli, kdy ho další firma plnila. Trosky se tehdy rozlétly v okruhu desítek metrů. Hasiči se snažili především zředit potůčky a kaluže hnojiva, kterého uniklo ze zhrouceného zásobníku asi 400 tun. „Je pro nás nejdůležitější, že nedošlo ke kontaminaci spodních vod,“ dodal starosta Omlenice Karel Holub (nez.).