Advokát Kramarič byl v JAR podruhé zadržen - minimálně do pondělka

Johannesburg - Jihoafrické úřady podruhé zatkly advokáta Julia Kramariče: vyslechly ho a umístily do cely. Právního zástupce fotbalového bosse Jaroslava Starky přitom policisté zatkli těsně před odletem do Česka. V rukách strážců zákona skončil už ve čtvrtek kvůli podezření, že vydíral uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, druhý den ho ale propustili. Kramarič zřejmě bude v cele minimálně do pondělí.

Advokátův kolega Vladimír Vaněk se domnívá, že jihoafrické úřady se Kramaričovou záležitostí začnou zabývat nejdříve v pondělí, Kramaričovo druhé zadržení popsal jako velmi rychlé. Advokát byl po noci strávené v cele propuštěn, protože proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění. S Vaňkem poté odjel na letiště, kde ho těsně před nástupem do letadla letuška požádala, aby se postavil stranou. Pak se objevili dva policisté - muž a žena - a Kramariče odvedli, popsal Vaněk, jemuž prý nedovolili, aby se vrátil za kolegou. Na pražském letišti čekal alespoň na Kramaričovo zavazadlo, to se ale neobjevilo. Právník usuzuje, že jej zřejmě zabavila policie v JAR.


Podle Vaňka si Kramarič v pátek po svém propuštění stěžoval na podmínky v cele. Na ploše několika metrů čtverečních se prý tísnilo zhruba 15 mužů. Ležet se dalo pouze na betonové podlaze, k přikrytí sloužila špinavá zapáchající prostěradla a nefungovala toaleta.

Raportáž Markéty Hýlové, Ivana Lukáše a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Kramarič tentokrát nebude v hromadné věznici

České úřady vyjednaly, aby jihoafrická policie neposílala advokáta do hromadné věznice. „Pan Kramarič při kontaktu s naším konzulárním oddělením vyjádřil obavu o svůj život, takže i informace, které jsou v této věci poskytovány, musí mít určité omezení,“ řekl ČT mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka. Důvod Kramaričova zadržení ale podle svých slov nezná.

Advokát Kramarič odjel do JAR minulý týden, aby se zúčastnil Krejčířova čtvrtečního výslechu před soudem. Výslech se měl týkat únosu a smrti jiného podnikatele. Česká policie z činu viní skupinu mužů, v níž figuruje i Kramaričův klient, fotbalový boss Jaroslav Starka.

Vydáno pod