Ve Vsetíně dnes pokračuje sjezd KDU-ČSL, Čunek zvolen do širšího vedení

Vsetín - Ve Vsetíně dnes druhým dnem pokračuje sjezd lidovců. Delegáti si volili část zástupců do širšího stranického vedení, zvolen byl i bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Hlavní část sjezdu - volbu nového předsednictva strany - mají delegáti za sebou. V sobotu zvolili předsedou bývalého ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobodu, který stál v čele strany už v letech 2001 až 2003.

Volba místopředsedy byla otázkou dohody, kdo komu přenechá hlasy a na oplátku je zase dostane. Michaela Šojdrová měla tak zatím nejsilnější podporou hlasů 192 delegátů. Uspěla ale zřejmě i proto, že její protikandidát David Macek se ve druhém kole své kandidatury vzdal. Nakonec se ale stal řadovým místopředsedou, stejně jako Pavel Svoboda, Jiří Carbol a Pavel Horák. Sjezd skončil neúspěchem bývalého předsedy Jiřího Čunka. Funkci neobhájil a na místopředsednické posty už nekandidoval.


Svoboda chce jednotu strany

Nový předseda strany Cyril Svoboda řekl, že jeho hlavní prioritou pro následující období je konsolidace lidovců: „Budu chtít, aby stejně disciplinované bylo předsednictvo a další orgány naší strany. To uvidíte velmi brzy, protože jediná cesta je skutečná vnitřní disciplína a tu zavedeme. Budeme mluvit jedním hlasem.“

Po volbě předsedy potvrdil odchod ze strany bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Řekl, že z KDU-ČSL vystoupí po evropských volbách.

Čunek v širším vedení, zvolena byla i Luxová

Bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek zůstane v širším vedení strany. Poté, co v sobotu neobhájil nejvyšší stranickou funkci, by dnes zvolen do Celostátního výboru KDU-ČSL. Nejvíc hlasů získala ve volbě nových členů výboru vdova po někdejším předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi Věra, a to 202. Na sjezd přijela jako příznivkyně Čunka. „Beru to jako ocenění zemřelého manžela. Na sjezd jsem jela s představou, koho budu volit, ale i s tím, že budu nové demokraticky zvolené vedení respektovat,“ uvedla Luxová a vyzvala i ostatní, aby tahali s novým předsednictvem za jeden provaz.

V širším vedení KDU-ČSL bude také bývalý hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, exministr kultury Jaromír Talíř a Jiří Koliba, kterého si do užšího vedení přál nový předseda lidovců Cyril Svoboda. I z širšího vedení strany tak patrně po dnešku zmizí sympatizanti bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, který hodlá z KDU-ČSL vystoupit a založit nový konzervativní středopravicový politický subjekt.

Nově zvolené předsednictvo KDU-ČSL
Zdroj: ČT24
Vydáno pod