Kuřáky čekají nové cigarety – budou samy zhasínat

Praha - Cigarety, které bez potahování samy zhasnou. Jen takové smějí být od poloviny listopadu na trhu v celé Evropské unii. A důvod? Bezpečnost. V České republice ročně nedopalky způsobí stovky požárů a berou i životy. Stačí připomenout páteční vznícení peřiny a smrt osmapadesátiletého muže v pečovatelském domě v Jilemnici. Podle předběžného vyšetřování za tragédii může hořící cigareta. Hasiči zatím nedokážou odhadnout, kolik práce jim zhasínající cigarety ušetří. Stejně jako lékaři ale tvrdí, že nejlepší je cigaretu si nikdy nezapálit.

Nedopalky cigaret každý rok způsobí desetimiliónové škody a zaviní smrt více než deseti lidí. Ani letos to asi jiné nebude: „Evidujeme devět usmrcených osob v souvislosti s požárem způsobených cigaretou,“ doplňuje mluvčí Nicole Zaoralová, mluvčí hasičské záchranné služby. 

Nový typ cigarety to má změnit. Skutečnost, že funguje, dokazuje zrychlený závod mezi novou a tou klasickou. Zatímco první sama zhasíná po minutě dvaceti sekundách, starý typ cigarety hoří skoro devět minut. Cigarety přitom vypadají stejně, zhasínání způsobuje nový papír. 

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nové cigarety už jsou běžně k dostání, ty staré se doprodávají do 17. listopadu. Trafikantky potvrzují, že některé kuřáky zhasínací cigarety rozčilují. 

Na škodlivosti kouření pro zdraví ale ani nové cigarety nic nezmění. Podle lékařů je obětí požárů v porovnání se zdravotními následky cigaret nesrovnatelně méně. V Česku kouří asi čtvrtina populace a podle Kateřiny Stubblefield z Česká koalice proti tabáku polovinu svých konzumentů kouření zabije, a tím že cigareta v nějakém okamžiku sama zhasne, tento fakt nebude nijak ovlivněn.