Podle statistik klesl v květnu meziročně počet smrtelných nehod

Praha - V květnu zatím podle předběžných policejních statistik zemřelo na českých silnicích 59 lidí. V porovnání s pátým měsícem loňského roku je to o 23 osob méně. Pokud se počet výrazně nezvýší o oběti, které mohou podlehnout následkům zranění v nemocnicích, jde o nejbezpečnější květen nejméně za posledních pět let.

Oproti loňskému roku se také snížil počet dopravních kolizí. Loni v pátém kalendářním měsíci vyjížděli policisté ke 13.460 haváriím, letos v květnu zatím k téměř 5900. Stejně výrazný pokles zaznamenává policie od začátku roku, vysvětluje si to především zvýšením hranice škody povinné pro hlášení nehody bez zranění. Ta od ledna činí 100.000 korun.

Na letošní květen připadly díky státním svátkům dva prodloužené víkendy. Panovaly obavy z toho, jak se promítnou do statistiky dopravních nehod. Z předběžných statistických údajů vyplývá, že od 1. do 3. května zahynuli čtyři lidé a při druhém prodlouženém víkendu sedm lidí. Tato čísla byla příznivější než v minulých letech.

Ale už následující týden od 11. do 17. května překonal letošní tragické rekordy a stal se nejhorším týdnem za posledních 12 měsíců. Při nehodách v tomto týdnu přišlo o život 24 lidí. Neděle 17. května se navíc stala letošním nejtragičtějším dnem na silnicích - zahynulo deset lidí.

Vývoj v dopravě od ledna do konce dubna hodnotí policie pozitivně. Za čtyři měsíce zahynulo na silnicích 237 osob, což je nejnižší počet od roku 1990 a devátý nejnižší od roku 1970.