V Hradci Králové nezákonně vybírali parkovné

Hradec Králové - Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí královéhradeckého magistrátu, který loni v létě zpoplatnil velké parkoviště u zimního stadionu v centru města. Žalobu na radnici podal Úřad pro zastupování státu, protože pozemky pod parkovištěm jsou státní a firma Atol, která pro město zajišťuje parkovací systém, neměla se státem žádnou smlouvu.

Pozemky u stadionu, které patří státu, radnice nečekaně zabrala vloni v létě. Zřídila na nich parkoviště Atolu, které je předmětem sporu. Firma Atol má ve městě na 30 let pronajaté parkovací plochy. Stát podal na magistrát žalobu. Parcely pod parkovištěm totiž patří a vždy patřily státu a město na nich podnikalo neoprávněně.

Ředitel Úřadu pro zastupování státu Ladislav Košťál potvrdil, že dochází k neoprávněnému obohacování na cizím majetku. Primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS) je však toho názoru, že firma vybírá za asfalt, který patří městu a s ním smlouvu má. Ještě před rozsudkem automaty pro výběr parkovného však zmizely. „My jsme v zásadě nějaký takový podobný výsledek očekávali,“ uvedl mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.

Reportáž a vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Řidiči na parkovišti v rozporu se zákonem platili téměř devět měsíců. Podle právníků mají řidiči, kteří si ponechali doklad o zaplacení pokuty, šanci získat peníze zpět.

Parkoviště se rozhodnutím Nejvyššího správního soudu stává opět volně přístupné a bezplatné. Podle Košťála bude pro výběr budoucího nájemce parkoviště hlavním kritériem veřejný zájem.

Cedule zakazující parkování bez poplatku
Zdroj: ČT24