Ostrava dostane od státu zpět městskou nemocnici

Ostrava - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) městu Ostrava bezúplatně převede Městskou nemocnici Ostrava. Převodem zdravotnického zařízení tak zřejmě skončí několikaměsíční spor mezi městem a státem, který nechtěl nemocnici převést zpět do majetku města. Plánovaný převod zastavil letos v únoru tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek, kterému se nelíbilo, že se město rozhodlo v nemocnici proplácet za pacienty třicetikorunový poplatek za ošetření u lékaře. Smlouvu ještě musí schválit městská rada a zastupitelstvo, které se sejde 24. června.

Celý problém začal zhruba před dvěma lety. Město tehdy zjistilo, že nemovitosti v areálu městské nemocnice v minulosti nepřešly do vlastnictví města jako takzvaný historický majetek, jak se Ostrava roky domnívala, ale zůstaly ve vlastnictví státu. Ostrava proto uzavřela dohodu s ÚZSVM o převodu nemovitostí na stát a jejich zpětném bezúplatném převodu na město.

Převod měl být podle vedení města otázkou několika týdnů, nakonec se ale protahoval a město se začalo obávat, že o nemocnici přijde. Kalousek navíc převod kvůli poplatkům odmítl. Město se proto rozhodlo bojovat o nemocnici zákonným převodem, který navrhli poslanci za ČSSD.

Reportáž Aleše Gongola (zdroj: ČT24)

Spor nyní vyřešil nový ministr financí Eduard Janota, který s bezúplatným převodem na rozdíl od svého předchůdce souhlasil. „ÚZSVM má připravenu smlouvu pro zastupitelstvo města Ostravy. To když ji schválí, tak stát je potom připraven bezúplatný převod podepsat,“ řekl dnes mluvčí ministra Ondřej Jakob. Dodal, že nový ministr zvažoval všechna pro a proti a nakonec se rozhodl převod podpořit.