Města požadují odborníka při postupu proti extremismu

Ústí nad Labem - Odborníka, který by úředníkům poradil, jak zakazovat akce extremistů, požadují po ministerstvu vnitra některá města a obce. Mnoho z nich se v posledních měsících potýká se stále častějšími pochody neonacistů. Zástupci měst a obcí se na požadavku shodli na dnešním semináři o extremismu v Ústí nad Labem. Ústecký primátor Jan Kubata novinářům řekl, že při možnosti konzultace s ministerským odborníkem by podle něj mohli úředníci zákaz odůvodnit takovým způsobem, aby byla velká pravděpodobnost, že je soud vyslyší a odvolání pořadatelů akce zamítne.

Semináře se zúčastnili zástupci Svazu měst a obcí, Helsinského výboru nebo Pavel Smolka, starosta Vítkova, ve kterém žháři nedávno zaútočili na romskou rodinu. Ústecký magistrát pořádáním semináře již nyní hledá cestu, jak zamezit případnému opakování akcí neonacistů, kteří si letos 18. dubna, dva dny před narozeninami Adolfa Hitlera, údajně připomínali oběti spojeneckých náletů na město. Radnice se pokusila jejich pochod neúspěšně zakázat, její rozhodnutí zrušil soud.

Tajemník ústeckého magistrátu Leoš Nergl tvrdí, že dnes jsou úředníci ve velmi nezáviděníhodné situaci. Nemají prý s vydáváním zákazů příliš zkušeností. Navíc se podle něho v krajních situacích vystavují i hrozbě trestního stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele, pokud svoje rozhodnutí dostatečně nezdůvodní, protože pořadatelé na ně podávají trestní oznámení. Kubata dodal, že i jeho nyní vyšetřují kvůli snahám města zakázat dubnový pochod.

Ministerstvo chystá rádce v podobě příručky

Pražský magistrátní úředník například 24. května rozpustil shromáždění krajně pravicové Dělnické strany (DS), které na Palackého náměstí svolal její předseda Tomáš Vandas. Zdůvodnil to tím, že Vandas odkazoval ve svém projevu na nacionální socialismus. DS na úředníka podala trestní oznámení.

Pomoci úředníkům má příručka, kterou nyní ministerstvo vnitra připravuje a na které se podílejí i zástupci Svazu měst a obcí. Podle ředitele Českého helsinského výboru Františka Valeše by měla dát nejen radu, jak vyhodnotit nějaké shromáždění a jak správně odůvodnit případný zákaz. Soudy v posledních měsících několikrát zákaz konání pochodů v různých městech zrušily s tím, že je radnice zakázala nezákonně.

Pavel Smolka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod