Bouřky a krupobití poničily ovocnou úrodu

Praha - České ovocnáře letos znovu čekají problémy kvůli prudkým meteorologickým změnám na konci měsíce května. Přestože jim na rozdíl od minulých let nechybí pracovní síla, výnosy kvalitního ovoce budou letos výrazně nižší. Například na jihu Čech očekávají, že se na stolech objeví maximálně 10 procent vypěstovaných třešní a 15 procent jablek.

Po brzkém nástupu jara, které navázalo na dlouhou a vlhkou zimu, vypadala situace v ovocnářském sektoru poměrně optimisticky. Díky rostoucí nezaměstnanosti navíc zemědělci nemají nouzi o pomocnou pracovní sílu a nemusejí najímat drahé agenturní pracovníky ze zahraničí, jak tomu bylo v minulých letech.

Optimální meteorologické podmínky ovšem razantně přerušily dvě vlny bouřek s krupobitím po celém území, které téměř zralé plodiny ve veliké míře poničily. Podle tajemníka Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petra Lebera došlo na jihu k poničení přes 80 % zralých jablek a přes 90 % téměř zralých třešní. Ovoce sadaři sice sklidí, ale do prodeje jej dát nemohou. Vykoupí ho od nich moštárny za výrazně nižší ceny.

Telefonát Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Škody se ale výrazně liší region od regionu. Např. na jižní Moravě bouřky a chladné deštivé počasí poškodily 30 % meruněk a broskví, což nepředstavuje tak výrazný problém.