Na pumpách skončí speciál

Praha - Po půlce století skončí u čerpacích stanic benzin speciál s oktanovým číslem 91, informovaly dnešní Hospodářské noviny. Benzina vyhodnotí prodeje po letošní sezoně a počítá s vyřazením speciálu ze své nabídky během příštího roku. Další velké sítě omezily speciál na minimum už dříve. K rychlému konci speciálu může přispět i plánované zavedení šrotovného. Ani po vyřazení speciálu nepřijdou řidiči starých vozidel o palivo. Mají možnost natankovat Natural 95 nebo Normal 91 a dolít k němu do nádrže příměs, nahrazující olovnatou složku.

Benzina zatím nabízí speciál u 260 pump z celkových 337. Ale u Shellu s celkovým počtem 174 stanic už nakoupí řidiči speciál jen u osmi.

Na rozdíl od současných bezolovnatých benzinů, určených pro mladší a nejnovější vozy s katalyzátorem, dosluhuje speciál jako palivo už jen pro nejstarší typy vozů. Většinou se dá natankovat u malých vesnických pump a také u řetězců, které mají početnější zastoupení ve větších aglomeracích i na venkově. Výjimkou nejsou ani pumpy, kde prodají denně jen kolem deseti litrů speciálu.

Speciál, využívaný už jen starými typy škodovek a dalšími vozy bez katalyzátoru, udělal během posledních let místo především klasickému Naturalu 95. Podíl speciálu tvořil přitom ještě v roce 2000 čtvrtinu tehdejší roční spotřeby. Loni to bylo už jen jedno procento, uvedly Hospodářské noviny.

V současné době naopak roste poptávka po vysokooktanovém benzinu (nad 98 oktanů), který využívají u nás stále rostoucí počty automobilů vyšší až luxusní třídy.