Národní i Dělnická strana zřejmě vznikly podvodem

Praha - Vznik českých krajně pravicových politických subjektů má pravděpodobně na svědomí pochybení úředníků ministerstva vnitra. Dělnická strana v době svého vzniku údajně použila k registraci archy s podpisy určenými pro republikány. V případě Národní strany údajně stačily k registraci podpisy psané stejným rukopisem a opakující se jména. Ministerstvo vnitra chce zjištěná pochybení použít jako argument u další žádosti o zrušení extremistů, kterou nyní připravuje. Obě strany vznikly před sedmi lety. Policie už začala archy s podpisy prověřovat. S informací přišel deník Mladá fronta Dnes.

V době, kdy Vandas pracoval u Republikánů Miroslava Sládka, hrozilo straně zrušení. Začala proto sbírat podpisy pro založení nové. Sládkovci ale tehdy přežili a archy s podpisy zůstaly v trezoru. Vandas se s republikány rozešel ve zlém a podle některých členů strany, kteří jsou uvedeni i na podpisovém archu, vzal dokumenty s sebou. Vandas obvinění odmítá, původ podpisů ale neumí vysvětlit: „Je to provokace republikánů, kteří na nás žárlí,“ dodal.  

Zpětně už strany zrušit nelze

Národní i Dělnická strana zřejmě zfalšovaly podpisy (zdroj: ČT24)

Národní strana zase předložila přes 40 archů s podpisy, které nejspíš vyplnilo jen asi pět lidí. Kromě opakujících se jmen jsou navíc špatně uvedená i některá rodná čísla. „Neměli jsme sesbíraných dost podpisů, a tak část archů vyplnilo pár našich členů. Sami jsme se divili, že to na vnitru prošlo,“ uvedl zdroj z vedení Národní strany. „Padělané podpisy? Víte co, tyhle smyšlenky nás nezajímají. Nemáme potřebu se s vámi bavit,“ reagoval na situaci Pavel Sedláček z NS.

Pro založení strany je potřeba předložit petici s nejméně tisícovkou podpisů lidí, kteří požadují její vznik. Ministerstvo potom musí prověřit, jestli vše sedí. Podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky probíhala kontrola obvyklým způsobem. Zpětně už ale z tohoto důvodu stranu zrušit nepůjde. „Jakmile je už nějaká strana založena a ministerstvem uznána, zrušit ji z tohoto důvodu nelze. V podstatě byste ji trestali jen za chybu úředníků, kteří měli vše důkladně prověřit,“ uvedl právník Jakub Drábek.

Vydáno pod