Rektorem Vysoké školy technické a ekonomické bude Vochozka

České Budějovice - Novým rektorem Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích bude Marek Vochozka. Do funkce jej dnes zvolil akademický senát této školy. Vochozka, který školu vedl po odvolání bývalého rektora Miroslava Krejči, získal ve volbě 10 z 11 možných hlasů. Na škole předtím působil jako vedoucí katedry ekonomiky a financí. "Návrh na jmenování Vochozky do funkce byl dnes zaslán prezidentu republiky," dodala místopředsedkyně senátu Eva Pšikalová.

Krejču, který je od října senátorem ČSSD za obvod Strakonice, odvolal koncem března prezident Václav Klaus. Vyhověl tak návrhu akademického senátu školy, který Krejčovi vytýkal chyby v jejím řízení, vnější prezentaci či nekoncepčním řízení lidských zdrojů.    

Krejča s výtkami nesouhlasil. Podle něj se žádná z výhrad, které proti němu akademický senát školy vznesl, nezakládala na pravdě. Za zajímavou shodu okolností označil, že akademici schválili návrh na jeho odvolání krátce poté, co uspěl ve volbách do Senátu.    

Klaus přitom jmenoval Krejču rektorem VŠTE teprve loni v dubnu. Dvaapadesátiletého Krejču zvolil jedenáctičlenný akademický senát školy 20. února 2008, školu vedl i předtím, jejím řízením byl pověřený.