Kvůli špatné dohodě nás nezákonně posílají domů, tvrdí Vietnamci v Česku

Praha - Cizinecká policie čelí žalobám kvůli nezákonnému počínání při posílání některých Vietnamců zpátky do vlasti. Přibývajícími případy se začala zabývat i vietnamská ambasáda. Podle některých právníků české úřady zneužívají nekorektní překlad mezivládní dohody o vzájemném předávání občanů. Navíc prý existuje podle nich i podezření, že ministerstvo vnitra takové postupy tiše schvaluje.

Podmínky předávání Vietnamců z tuzemska upravuje třístránková dohoda. V současnosti existuje ve třech jazykových verzích. Ty mají mít naprosto stejné znění, avšak podle právníků se liší v jediném detailu, který je podle nich zásadní. „Podle anglické i vietnamské verze můžou být imigranti předáváni do Vietnamu teprve, když je rozhodnutí vykonatelné, zatímco česká verze mluví o pravomocném rozhodnutí,“ vysvětlil advokát vyhoštěných Vietnamců Marek Sedlák.

Podle dohody tak k vykázání z Česka stačí pouze rozhodnutí cizinecké policie. A to i v případě, že Vietnamec proti němu podá žalobu. V anglické verzi, která má přitom v případě nejasností přednost, ale žaloba vydání pozastavuje. Policie přesto vychází z češtiny. Podle Sedláka tak už v desítkách případů poslala Vietnamce domů nelegálně. „Je tady tlak hlavně ze strany cizinecké policie, aby se cizinci, kteří nemají práci, vrátili do své vlasti. Přišli za prací, která pro ně v současné krizi prostě není,“ uvedl ředitel organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. 

Důkazem překladového rozporu je existující dopis ministerstva vnitra adresovaný řediteli cizinecké policie Vladislavu Husákovi. Píše se v něm, že se bude vycházet výhradně z českého znění, a to „až do doby, než k tomu vietnamská strana uplatní výhradu“. „Je to dopis, který nikoho nekryje v jeho činnosti, ale je to prostě výklad, podle kterého chceme, aby cizinecká policie postupovala,“ uvádí ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman.

Tran Quang Hung, svaz Vietnamců v ČR:

„Pokud je tomu skutečně tak, vietnamská strana hodlá rychle reagovat.“

Vietnamská ambasáda se již postupem českých úřadů začala zabývat. V nejbližší době bude chtít po cizinecké policii vysvětlení. „Vietnamci, kteří byli vyhoštění do Vietnamu, v takovém případě nemají šanci počkat na rozhodnutí soudu,“ namítá tajemník vietnamského velvyslance v ČR Pham Minh Chin. České úřady jsou přitom k Vietnamcům stále přísnější. Od 1.června nedostanou dlouhodobé vízum bez lékařského vyšetření. Výdej pracovních nebo podnikatelských víz pozastavila ambasáda v Hanoji už před dvěma měsíci.

Vydáno pod