Na pochod Litvínovem se vydalo asi 150 radikálů

Most/Litvínov - Na pochod Litvínovem se dnes vydalo asi 150 pravicových radikálů. Průvod vyrazil od autobusového nádraží. Nedaleko odtud jeho účastníci odhalili pamětní desku Miloši Rehovi, který zde před 10 lety zemřel po potyčce. Poté se přesunuli na náměstí Míru, kde někteří vystoupili s projevy. Po pochodu kolem centra Litvínova pak zhruba v půl páté akci ukončili. Kolem stovky pravicových radikálů se dnes sešlo už na mosteckém nádraží, odkud se přesunuli k hrobu Miloše Reha na hřbitov u přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie a odtud následně do Litvínova. Pochod připomíná desáté výročí mladíkovy smrti.

V Litvínově na účastníky pochodu dohlíželo velké množství policistů. Na místě byli těžkooděnci, psovodi, obrněné transportéry se zátarasy nebo auto s vodním dělem. Těžkooděnci, jezdci s koňmi a antikonfliktní tým čekali na radikály už u mosteckého nádraží. Situaci navíc ze vzduchu monitoruje policejní vrtulník. Loňský pochod asi 250 radikálů neprovázely žádné incidenty ani zásah policie, která dohlížela na pořádek.

Výročí úmrtí svého kamaráda si pravicoví radikálové připomínají každoročně. Letos uctili jeho památku minutou ticha, k hrobu položili věnce a květiny. Před pochodem do Litvínova umístili na plot areálu Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova u litvínovského autobusového a vlakového nádraží Rehovi pamětní desku. Dopravní podnik i město s tím souhlasily pod podmínkou, že deska nesmí obsahovat žádnou symboliku spojovanou s extremismem či nacionalismem.


Při stejné akci před dvěma lety najel v Mostě příznivec pravicových extremistů do skupiny mladých levicových radikálů. Dvě dívky zranil, z toho jednu vážně. Soud jej za to poslal loni v březnu na tři roky do věznice s ostrahou. Devatenáctiletý Reho byl 16. května 1999 nalezen v areálu litvínovského nádraží s těžkým bodným zraněním, jemuž později podlehl. Pachatele policie dopadla. V únoru 2000 mu soud vyměřil desetiletý trest.

Setkání k památce Miloše Reha
Zdroj: ČT24