Lidé z celého světa pochodovali proti hladu

Praha - Tisíce lidí se dnes vydaly na celosvětový pětikilometrový pochod proti hladu. Symbolicky tak mají obejít celou zeměkouli. K pochodu se pošesté připojily i stovky Pražanů. V bílých tričkách se symbolem Světového potravinového fondu a s oranžovými a modrými balonky vyšli za zvuku bubnů z náměstí na Kampě. Trasa vedla přes Malou Stranu, Staré Město a Karlův most zpět na Kampu, kde jsou připraveny různé atrakce a vystoupení skupiny Marimba či kapely Roberta Slezáka. Během průvodu odesílali účastníci dárcovské DMS, z každé dostane fond OSN 27 korun na programy výživy dětí v chudých zemích. Na jídlo pro jedno dítě na jeden den stačí pětikoruna.

Zároveň s Pražany vyrazí na pochod proti hladu obyvatelé Nového Města nad Metují. Každé město totiž může zorganizovat vlastní pochod. Akce má za cíl upozornit na celosvětový problém hladu a získat prostředky na boj proti hladovění dětí ve světě. Na celém světě hladoví asi miliarda lidí, více než jedna třetina jsou děti. V důsledku podvýživy a hladu zemře každým rokem více lidí než na HIV, malárii a tuberkulózu dohromady.

Na následky hladu umírá ve světě každých šest sekund jedno dítě

„Jedna miliarda lidí se dosyta nenají, jde spát s prázdným žaludkem. Z té miliardy je 400 milionů dětí. Proto chceme podpořit školní programy, kde se děti dostanou ve škole k jídlu. Je to úžasné propojení, projekt zajistí dítěti jídlo i vzdělání,“ uvedl za organizátory pochodu ředitel humanitární organizace Adra Jan Bárta. Adra má i vlastní programy potravinové pomoci. V Bangladéši podporuje 40 škol s 2 500 žáky. „Nabídneme každému jedno teplé jídlo denně. Kdybychom jídlo nedali, řada rodičů by nechala pracovat dítě na poli. Jídlo je pro ně argumentem, aby dítě poslali do školy,“ dodal Bárta.

Výnos pochodu obdrží Světový potravinový fond OSN. Peníze budou na jídlo pro školáky v rozvojových zemích v rámci Světového potravinového programu. Na následky hladu umírá ve světě každých šest sekund jedno dítě. Přitom je možné za 1 200 korun zajistit v zemích Afriky potraviny a školné pro jedno dítě na celý rok. Od roku 2004, kdy se pochod konal poprvé celosvětově, se do něj zapojilo přes milion lidí.