Svoboda oznámil Kalouskův odchod, ten ale zatím stranu neopustil

Praha - Těsně před mimořádným zasedáním Poslanecké sněmovny, na níž se rozhoduje o tom, zda úřednický kabinet dostane důvěru, oznámil předseda lidovců Cyril Svoboda, že poslanci Miroslav Kalousek, Jan Husák a Ladislav Šustr vystoupili z KDU-ČSL. Kalousek ale poté zprávu dementoval s tím, že stranu hodlá opustit až v nejbližší době. Všichni tři lidovci zároveň dnes podpoří vládu Jana Fischera. Případný odchod z KDU-ČSL naznačila podle Svobody při jednání klubu také bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

„I na klubu jsem řekl, že v nejbližší době vystoupím, ale kdy tak učiním, se rozhodnu sám. Dnes budu hovořit a hlasovat jako poslanec KDU-ČSL,“ uvedl Kalousek. Zatím není zřejmé, zda trojice poslanců zůstane v klubu lidovců. Dořešit se to má podle Svobody v úterý. Parkanová podle předsedy strany při dnešním jednání klubu uvedla, že nehodlá spojovat svou budoucnost s KDU-ČSL, ale zatím ze strany nevystoupila.

Jistá není ani budoucnost současného šéfa poslaneckého klubu lidovců Pavla Severy, který rovněž patří mezi ty, kteří zvažovali odchod ze strany. Dnes se ale na klub z osobních důvodů nedostavil. „Já doufám, že zůstává, a pokud ne, tak očekávám stejné rovné řešení jako od těch poslanců, o kterých jsem mluvil (Kalousek, Husák, Šustr),“ uvedl Svoboda.  

Svoboda novinářům řekl, že ho netěší, že trojice poslanců opustila KDU-ČSL. Na druhou stranu ale uvítal, že tak učinili jednoznačně a že splnili to, co slibovali před sjezdem strany, tedy že své rozhodnutí oznámí po volbách do Evropského parlamentu. „Bylo to bez napětí a emocí, oceňuji, že to bylo řečeno narovno, do tváře a jednoznačně,“ řekl Svoboda. 

Šustr a Husák ve společném prohlášení k vystoupení ze strany uvedli, že nadále hodlají prosazovat hodnoty, za které kandidovali, a to ve spolupráci s existujícími či nově vzniklými demokratickými uskupeními. Kalousek už ohlásil vznik nové strany TOP 09, sbírá podpisy pro její registraci.

Organizaci KDU-ČSL Brno-venkov opustí spolu s jejím předsedou Ladislavem Šustrem a členy okresního výboru také desítky dalších řadových členů. Lidovci v ostatních okresech nedokážou ohlas Šustrova odchodu zatím odhadnout.