Zvýšení poplatků v nemocnicích kvalitnější péči nepřinese

Praha - Už od 1. prosince budou platit pacienti za každý den v nemocnici sto korun místo dnešních šedesáti. Lepší jídlo, nové postele nebo hezčí nemocniční pokoje ale lidé za stokorunové poplatky nedostanou. Peníze, které vyberou nemocnice od pacientů navíc, jim totiž nebudou stačit ani na zvýšení platů lékařů a sester a náklady spojené s vyšší DPH.

Ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková upozorňuje, že jen kvůli vyšší DPH zaplatí zařízení o 120 milionů ročně navíc. Z navýšení poplatků přitom nemocnice získá jen zhruba 20 milionů. „Nám stoupá DPH o sto milionů korun. Bude obrovským zázrakem, když péče zůstane na té úrovni, jaká je teď,“ přitakává ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček. 

Kromě vyšší DPH ale musí nemocnice najít i peníze na vyšší platy. Ty by měly v příštím roce vzrůst o deset procent, což třeba pro největší českou nemocnici v pražském Motole znamená vyšší náklady o 230 milionů ročně. Lékaři dnes přitom zopakovali, že na zvýšení platů o desetinu trvají. Pokud jim ministr zdravotnictví do 4. listopadu zvýšení platů jasně nezaručí, hrozí dalšími protesty. 

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce dát příští rok nemocnicím stejně peněz jako v roce 2010. Podle něj by měly nemocnice použít peníze ze stokorunových poplatků na zkvalitnění péče i na zvýšení platů. „Musí pokrýt přístrojové vybavení a jedna z klíčových věcí je samozřejmě i pokrýt potřeby personálu,“ podotkl ministr. 

Pacienti zaplatí kvůli zvýšení nemocničních poplatků ročně o tři čtvrtě miliardy navíc. V tomto volebním období by už ale podle ministerstva zdravotnictví mělo jít o poslední zvyšování poplatků.