Svoboda byl zvolen do čela lidoveckých poslanců

Praha - Novým předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL se stal šéf strany Cyril Svoboda. Po jednání klubu to řekl jeho dosavadní předseda Pavel Severa, který dnes oznámil rezignaci na tuto funkci a vystoupil ze strany. Svůj odchod ze strany dnes potvrdil také bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a exministryně obrany Vlasta Parkanová. Již v neděli stejný krok avizovali poslanci Jan Husák a Ladislav Šustr. Svoboda dnes na tiskové konferenci prohlásil, že z poslaneckého klubu nebude nikdo vylučován.

V klubu mohou působit i nestraníci, zatím prý nikdo z klubu neodchází. „Máme zájem na tom, aby každý, kdo chce být členem naší strany a podílet se na naplňování naší politiky, zůstal,“ uvedl Svoboda.

Podle Svobody odcházejí ze strany pouze jednotlivci a stranu to neohrozí. „Naše strana je stabilizovaná a má pevné vedení,“ řekl Svoboda. Odchod několika poslanců ze strany podle Svobody nikoho nepřekvapil, neboť k němu směřovali již delší dobu.

Brífink KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Svoboda také varoval odcházející lidovce, aby se nevymezovali vůči straně a jejímu programu. Jediné, co jim prý může vadit, je prý jeho osoba a další lidé ve vedení.

Svoboda byl zvolen novým šéfem poslanců

Podle zdrojů ze strany byl Svoboda zvolen až ve druhém kole a získal sedm hlasů z celkových 13 členů poslaneckého klubu. Nepřítomna byla Parkanová, podle Svobody se klubu dnes zúčastnil i Kalousek. Místopředsedkyní klubu byla zvolena místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová.

Setrvání v KDU-ČSL, ze které odchází pět jejích poslanců, zvažují i někteří lidovečtí senátoři. Své rozhodnutí, které chtějí učinit v řádu týdnů, podmiňují především dalším směřováním strany. Patří k nim bývalý předseda nyní sedmičlenného senátorského klubu KDU-ČSL Adolf Jílek.

Vydáno pod