Volby do sněmovny by vyhrála ČSSD, šanci na postup mají i zelení

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrála ČSSD, kterou by podle volebního modelu agentury Median v květnu volilo 35,6 procenta voličů. Druhá ODS by získala 28,3 procenta hlasů a třetí KSČM 12,7 procenta. Do sněmovny by se dostali i lidovci, které by volilo 6,2 procenta lidí. V porovnání s dubnovým šetřením se zvětšil rozdíl mezi nejsilnějšími stranami. Nyní činí sedm procent, v dubnu to bylo 3,5 procenta. Podle dubnového volebního modelu by pro ČSSD hlasovalo 35,7 procenta voličů a pro ODS 32,2 procenta.

Stranu zelených by v květnu podle modelu volilo 4,7 procenta, což je oproti dubnu zhruba o 1,5 procenta více. Vzhledem ke statistické odchylce, která je u menších stran až dvě procenta a u větších až čtyři, nelze však vyloučit, že by se do sněmovny dostali i zelení.

Volební model reprezentuje předpokládané výsledky parlamentních voleb. Do výsledku jsou zahrnuti oprávnění voliči, kteří by šli k volbám a jsou rozhodnuti, jakou stranu by volili. V květnu by šlo k volebním urnám 63 procent občanů, 37 procent ne.

Median zveřejnil i stranické preference, v nichž jsou započítány hlasy všech oprávněných voličů. V preferencích vede ČSSD s 20,5 procenty před ODS s 16,3 procenty hlasů. Komunisté by dostali 7,3 procenta hlasů. Pětiprocentní hranice, která je nutná pro vstup do sněmovny, by nedosáhli lidovci ani zelení.