Letní slevy ČD by mohly zůstat i po prázdninách

Praha – Pokud bude vlaky jezdit dost lidí, mohou některé letní slevy zůstat zachovány i po prázdninách. Řekl to náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek, podle kterého se o tom dopravce rozhodne během prázdnin. K zachování nižších cen jízdného po celý rok vyzývá České dráhy i nepřímý konkurent, autobusový dopravce Student Agency, který avizoval již několik pokusů o vstup na český železniční trh. Podle jeho ředitele Radima Jančury by ke snížení cen mohl České dráhy dovést právě vstup konkurenčních dopravců na železniční trh. Tomu ale podle Jančury ČD brání, a to i nasazováním dumpingových cen při výběrových řízeních.

Jančura: ČD v tendrech nabízejí dumpingové ceny

Radim Jančura poukázal v této souvislosti na tendr na provoz rychlíků z Plzně do Mostu před několika lety. „České dráhy žádaly na kilometr nějakou částku a pak žádaly zlomek této částky – a řekly si o peníze někde jinde,“ uvedl ředitel Student Agency. Naznačil také, že právě na dotování těchto rychlíků se podílejí všichni cestující tím, že platí vysoké ceny za jízdenky. „Ceny jízdného na železnici jsou velmi vysoké,“ podotkl Radim Jančura.

Rozhovor s A. Blažkem a R. Jančurou (zdroj: ČT24)

Právě kvůli udajnému dumpingu odstoupila Student Agency ze soutěže o provozování osobní dopravy na části tratí v Libereckém kraji od roku 2012. Podle Jančury se ČD do téže soutěže přihlásily z cenou nižší než 110 korun za kilometr. „To je mnohem méně než stávající náklady Českých drah roku 2009,“ řekl. Antonín Blažek úvahy o možném dumpingu ceny odmítl. „Myslím si, že pan Jančura mluví neupřímně,“ uvedl.

Zůstanou slevy? Zatím není jasno

České dráhy zavedou o prázdninách levnější základní jízdné, prodlouží platnost regionální nabídky SONE+ (pro osobní a spěšné vlaky) a v červenci budou prodávat také omezený počet zlevněných elektronických jízdenek ČD Tip, které umožní cestovat vlakem do Berlína a zpět za 19 eur. „Na konci léta to vyhodnotíme a myslím si, že pokud dostaneme více cestujících do vlaků – a to bychom si velmi přáli – je možnost v některých akcích pokračovat celoročně,“ řekl Antonín Blažek.