V Hradci Králové začne o víkendu letecká přehlídka

Hradec Králové - Letiště v Hradci Králové bude o víkendu patřit mezinárodní letecké přehlídce International Flying Display. Celkem bude k vidění přes sedmdesát letounů z osmi různých zemí. Představí se cvičné proudové letouny, proudový přepadový stíhací letoun ze Švédska. Armáda České republiky ukáže švédsko-britský letoun, který předvede akrobatickou ukázku. K vidění budou bojové vrtulníky. Představí se i sestava známá jako Chrudimská čtyřka.

Přímo na letišti bude podle pořadatelů k dispozici až tři tisíce parkovacích míst. Vloni na letecký den dorazilo za dva dny asi deset tisíc lidí. Děti do patnácti let mají vstup zdarma. Areál letiště bude po oba dny otevřený od devíti hodin, letové ukázky budou začínat v jedenáct hodin. „Chceme, aby měli návštěvníci dostatek času pro prohlídku pozemních ukázek,“ sdělil Hradeckému deníku Aleš Cabicar z Czech Air Agency. Součástí bude hromadný seskok šedesáti parašutistů a další program. Rozpočet přehlídky je pět milionů. Radnice přispívá částkou dva miliony, kraj jedním milionem.

Pořadatelé největšího festivalu CIAF potvrdili, že se letecká přehlídka v září vrátí po šesti letech z Brna zpět do Hradce Králové, kde v roce 1993 vznikla. V Brně se tak trochu pletla běžnému civilnímu provozu na letišti v Tuřanech. Na tom hradeckém je přece jen volněji. Navíc letiště v Hradci Králové nepotřebuje žádnou zásadní leteckou úpravu. „Zastupitelé schválili příspěvek ve výši dvou a půl milionu korun. Ale pod podmínkou, že CIAF v Hradci zůstane nejméně pět let. A na dalších pět let budeme mít opci,“ uvedl primátor Otakar Divíšek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)