V Praze policie pokutovala řidiče

Praha - Více než 500 řidičů dostalo od včerejška pokutu od policistů, kteří na území hlavního města zahájili na 80 místech dopravněbezpečnostní akci. Policisté zkontrolovali celkem 2 515 řidičů. Nejčastějšími prohřešky bylo překročení povolené rychlosti, jízda pod vlivem alkoholu a bez bezpečnostních pásů. Do akce bylo nasazeno téměř 300 policistů.

Policistům pomáhal při akci i vrtulník vybavený kamerovým systémem. Podle policejní mluvčí Ivy Knolové povolenou rychlost překročilo 160 řidičů, 16 nebylo při jízdě připoutáno bezpečnostními pásy, 14 usedlo za volant pod vlivem alkoholu a 55 motorových vozidel bylo technicky nezpůsobilých k provozu na pozemních komunikacích. Jeden motorista dokonce řídil s 2,86 promile. Alkohol policisté zjistili i u jednoho řidiče autobusu, kterému naměřili 0,33 promile.

„V průběhu dne se policisté zaměřili na rychlostní komunikace, jako je Jižní spojka, 5. května a to především i za využití vrtulníku, který prováděl tzv. dálkové kontroly, kdy monitoroval porušení pravidel silničního provozu především řidičů kamionů, kteří na Jižní spojce nedodržují dopravní značení, které jim zakazuje vjezd do prostředního jízdního pruhu,“ řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

V Praze policisté kontrolovali řidiče (zdroj: ČT24)

V souvislosti s provozem nákladních motorových vozidel se policisté zaměřovali především na jízdu v jízdních pruzích, na nebezpečné předjíždění kolon nákladními auty a případné ohrožování nebezpečnou jízdou ostatních účastníků silničního provozu.

Policisté provedli kontrolu i u řidičů příměstských linek autobusů a dnes ráno zjistili u jednoho z nich přítomnost alkoholu v dechu ve výši 0,33 promile.  

Při akci policisté zadrželi i deset lidí podezřelých ze spáchání trestného činu.