Policii čeká vlna odchodů, může za to služební zákon

Praha - Českou policii čeká během letošního roku další vlna odchodů. Týkat se bude hlavně zkušených policistů, kteří mají odslouženo mezi 10 a 15 lety. Může za to služební zákon, který se sice poslanci pokusili novelizovat, kvůli předčasným volbám to už ale nestihnou. Současná norma totiž obsahuje tříletou lhůtu, během které si mohou policisté zvolit, zda odejdou ještě podle starých pravidel. A ti, pro které to bude finančně výhodnější, tak nejspíš i učiní. Policii aktuálně chybí více než čtyři tisíce lidí, což je asi 10 procent celkového stavu. Nejhorší situace je dlouhodobě v Praze a ve Středočeském kraji.

Nový služební zákon platí od roku 2007. Během letoška by mohlo odejít kolem půl druhého tisíce strážců zákona. „Mohlo by se to týkat asi 1 500 lidí, ale samozřejmě bude záležet na posledních měsících roku, kdy to číslo se může změnit výrazně jak nahoru, tak dolů,“ uvedl předseda policejních odborů Milan Štěpánek. Hrozbu odchodů zvýšil i fakt, že loňský rok byl u policie poměrně bohatý na růst mezd a vyplácení odměn. U policistů, kteří mají odslouženo více než 10 let, se tak významně zvýšila částka pro výpočet takzvané výsluhy.

Vedení policie o hrozbě odchodů ví, nemá ale přesně zjištěno, které útvary by měla postihnout nejcitelněji. Například mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek prohlásil, že jeho útvar dělá vše pro to, aby byl podstav snížen už během roku, aby se případné odchody ke konci roku nijak citelně neprojevily. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se odchodů ale nebojí: „Z odchodů opravdu nemám obavy a myslím si, že druhá velká vlna náš útvar rozhodně nečeká,“ prohlásil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Situaci měla zachránit novela služebního zákona, která počítá s prodloužením tříleté lhůty na pět let. Návrh zákona už je ve sněmovně, ta se jím ale ještě nezačala zabývat a do říjnových předčasných voleb už to ani nestihne.