Pochody pravicových radikálů s malou účastí, incidenty jen ve Zlíně

Praha -  Akce pravicových radikálů ve Zlíně, kterou na sobotu svolali na protest proti nedávnému zatčení a obvinění deseti extremistů, vyústila v potyčku příznivců krajní pravice a anarchistů. Skupinám se nakrátko podařilo obejít policejní kordon, který je odděloval, a na hlavní třídě se střetly. Hromadné rvačce se ale podařilo nakonec zabránit. Policie zadržela přinejmenším jednoho antifašistu.

Na ostatní akce příznivců krajní pravice dorazilo jen několik desítek lidí a obešly se bez incidentů. Protestní pochody se konaly vedle Zlína i v Mladé Boleslavi, Havlíčkově Brodě a Jablonci nad Nisou.

V Jablonci nad Nisou se odpoledne sešlo asi 30 radikálů, neohlášený pochod po chvíli skončil. Policie měla zde stejně jako na dalších místech protestů nad demonstranty jasnou převahu.

Před okresním policejním ředitelstvím v Havlíčkově Brodě demonstrovaly večer zhruba tři desítky lidí. Asi pětiminutový protest byl doprovázený pokřiky „svoboda slova“ a „odpor“. Delšího trvání a větší účast neměla ani podvečerní akce v Mladé Boleslavi.

Radikálové se tak snaží vyjádřit svůj nesouhlas se zadržením svých kolegů, kteří jsou obvinění kvůli pořádání koncertů, na nichž byl údajně podporován nacismus a fašismus. Pět z nich je stíháno vazebně.